Finanční poradci pěstují houby v kávové sedlině

Berkeley/New York - Napadlo vás někdy, co se děje s mletou kávou, která v restauracích vypadne z kávovaru? Nejspíš skončí v koši, že? Jenže by nemusela. Nikhilu Arorovi a Alexu Velezovi dal jejich přednášející na vysoké škole příklad, jak by se dala využít třeba k pěstování hub. Mladíci se domluvili, sehnali si grant a založili společnost BTTR Ventures (Lepší podniky). Dvojice finančních poradců z Wall Street tak rozjela vlastní podnik a dnes dodávají čerstvé houby, pěstované v kávové sedlině hned do několika restaurací.

V sadbovací místnosti se pytle plní kávovou sedlinou a přidávají se do nich spóry hub. Tři týdny se potom nechávají odležet. Na začátku je v pytlích ještě načechraná káva, po třech týdnech však sesedne a pytle vypadají spíš jako bílé cihly, protože se na nich objevilo podhoubí. V další místnosti houby dorůstají. Je tu vyšší vlhkost, mnohem víc čerstvého vzduchu a světla a také nižší teplota. Prostě prostředí, které vyhovuje růstu hub. Tady začínají vykukovat z pytlů a rostou už velmi rychle. Během pár dní jsou z malých hlaviček už vzrostlé houby.

Kouzlo je ve snížení nákladů. Kávou v automatu se pod vysokým tlakem prohání horká pára, která ji tak vlastně sterilizuje. Zároveň jí dodá vlhkost a spolu s vysokým obsahem celulózy tak z odpadu vytvoří de facto ideální sadbovací médium pro pěstování jakýchkoliv oblíbených hub. Pak už stačí jen najít vhodné prostory a podnikání může začít.

Alex Velez, spoluzakladatel:

„Nešlo nám jen o to nastartovat výdělečný podnik, kterým BTTR Ventures je, ale dosáhli jsme tím hned tří cílů. Za prvé - likvidujeme odpad, který podniky v okolí produkují, za druhé - vytvořili jsme pracovní místa a prospíváme tak místní komunitě, protože umožňujeme lidem vydělat si na živobytí, a za třetí, samozřejmě, vyděláváme peníze naší vlastní firmě.“

Vidina vlastního efektivního podniku byla pro dvojici mladých mužů natolik lákavá, že se vzdali kariéry finančních poradců na Wall Street a vrhli se naplno do nového projektu. Nezpochybnitelným plusem je i to, že dělají něco pro své okolí. Spokojenost neskrývají ani jejich dodavatelé. Sedm kaváren vyprodukuje za týden přes tři a půl tuny sedliny, kterou by jinak vyhazovaly. Dávat ji bokem pro dvojici pěstitelů pro zaměstnance nepředstavuje prakticky žádný problém. Sedlinu jim ukládají do speciálních sterilních nádob, pro které si firma každé ráno přijede.

A BTTR Ventures se navíc dočkala i podpory svého okolí. Jak se ukázalo, nejsou jediní podnikatelé, kteří se snaží využít vše, co jinak končí v popelnicích. Ideální pro ně z pohledu bussinesmanů je samozřejmě i fakt, že další využívání takových surovin ještě dokáže navíc i vydělat další peníze. Nákupčí kávy pro Peet´s Coffee Shirin Moayyadová to komentuje: „Je to symbolické a má to i určitý půvab, když se odpad mění na něco prospěšného, a máte skvělý pocit, když si uvědomíte, že lidé o takových věcech přemýšlí. My například zpracováváme zbytky z pražení kávy na hnojivo a recyklujeme i pytle, ve kterých kávu nakupujeme. Když se nad tím zamyslíte, vždy najdete využití pro věci, které byste jinak vyhodili.“

Nikil s Alexem svého rozhodnutí změnit profesi nelitují. A neusínají na vavřínech. Vědí, že dobré nápady se vyvažují zlatem. Proto už začínají vyrábět a prodávat sady, s jejichž pomocí si houby na kávové sedlině bude moci v domácnosti vypěstovat naprosto kdokoliv.

Kávovací sedlina je ideální sadbovací médium
Kávovací sedlina je ideální sadbovací médium
Více fotek
  • Kávovací sedlina je ideální sadbovací médium autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1792/179137.jpg
  • Nikhil Arora s pytlem kávové sedliny autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1792/179138.jpg
  • I obyčejná kávová sedlina se dá využít k podnikání autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1792/179134.jpg