Evropané podporují škrty, obzvláště „stávkaři“ Francouzi

Brusel - Většina obyvatel velkých evropských států podporuje rozpočtové škrty a „pumpování“ peněz do ekonomiky během hospodářské krize považují za chybu. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění pro deník Financial Times, který se zaměřil na obyvatele pěti největších ekonomik Evropské unie - Německa, Francie, Velké Británie, Itálie a Španělska.

Největší zastánce rozpočtových omezení našel průzkum ve Francii, která je přitom známá svou historií rozsáhlých stávek proti jakýmkoliv vládním reformám. Rozpočtové škrty pomohou francouzské ekonomice podle 84 procent obyvatel. Takovou podporu nemají úsporná opatření ani v Německu, které je na evropské scéně prosazuje nejčastěji. Z Němců je o potřebě škrtů v jejich zemi podle průzkumu přesvědčeno 64 procent.

Vyšší daně by byly chybou

Většina oslovených Evropanů se rovněž domnívá, že by v současné době byla chyba zvedat daně, a raději se smíří s rozpočtovými škrty. Ve všech zemích, kde se průzkum odehrál, je výsledek skoro totožný. Podle Němců, Francouzů, Britů, Italů a Španělů by vlády měly šetřit především na rozvojové pomoci a na vlastní obraně. Zanedbatelnou podporu naopak má omezování výdajů ve zdravotnictví a školství, lidé se raději smíří se snížením podpor v nezaměstnanosti.

Recept na hospodářskou krizi v podobě masivních finančních injekcí do skomírající ekonomiky byl podle většiny dotazovaných naprosto mylný. Za chybu jej považuje 68 procent Francouzů, což je vůbec nejvíce mezi pěti největšími evropskými ekonomikami. I v ostatních státech má ale odpor k takzvaným hospodářským stimulům více než polovina obyvatel.