Lesy ČR nezákonně nakoupily auta, zaplatí 160 tisíc korun

Brno – Lesy České republiky dostaly pokutu ve výši 160 tisíc od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Pochybily totiž při nákupu osobních automobilů Audi pro vedení společnosti, když v únoru a březnu loňského roku uzavřely smlouvy přímo se společností Import Volkswagen Group. Společnost však měla vypsat výběrové řízení. Rozhodnutí antimonopolního úřadu je pravomocné, státní podnik se proti němu odvolá k soudu.

Zakázky měly být uskutečněny s veřejným výběrovým řízením

Předseda ÚOHS Petr Rafaj

„Zadavatel se dopustil dělení zakázky, čímž došlo ke snížení její ceny pod zákonné limity a následnému přidělení bez výběrového řízení.“

Lesy ČR uzavřely nejdříve smlouvu na šest automobilů Audi typů A4 a A6 za celkem 5,4 milionu korun bez DPH a o měsíc později od stejného dodavatele odebraly v rámci zakázky malého rozsahu vůz Audi A8 za 1,7 milionu bez DPH. Antimonopolní úřad tvrdí, že jsou si obě zakázky podobné. Jednalo se o vozy pro management firmy a k jejich zadání došlo v rozmezí čtyř týdnů. Zakázky tedy měly být uskutečněny dohromady a s veřejným výběrovým řízením.

„Předali jsme ÚOHS dostatek jasných a přesvědčivých důkazů a podkladů o správnosti našeho postupu. Rozhodnutí je pro nás nepochopitelné,“ uvedl mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík.

Lesy ČR před ÚOHS obhajovaly svůj postup zejména výraznou slevou, která byla dodavatelem poskytnuta. V obou případech však státní podnik vyzval k podání nabídky pouze společnost Import Volkswagen Group. Neprovedl také žádnou poptávku či průzkum trhu s požadovanými automobily. „Nelze tedy spolehlivě tvrdit, že nabídnutá cena byla skutečně podstatně nižší, než je obvyklé,“ dodal Rafaj.