Firma nevyplácí zaměstnancům peníze, co s tím?

Praha – Většina z nás chodí do práce, i když už to dávno není povinností. Zpravidla jsme rádi, že práci vůbec máme. Někteří máme to štěstí, že nás práce baví, pro některé je dokonce povolání i posláním. Každopádně ale chodíme do práce především proto, abychom si vydělali. Chceme si koupit něco pěkného, rádi bychom jeli na dovolenou a také musíme platit bydlení a mít co jíst. Co ale dělat v případě, že práce je sice zajímavá, kolektiv příjemný, s šéfem se dá vyjít, ale najednou nám na účet přestanou chodit výplaty? Poradíme vám.

Jestliže vám zaměstnavatel nevyplatil mzdu nebo plat či náhradu mzdy nebo platu anebo jakoukoli jejich část do 15 dnů po uplynutí termínu splatnosti, můžete podle zákoníku práce pracovní poměr okamžitě ukončit. V takovém případě vám náleží i odstupné ve výši trojnásobku průměrného měsíčního výdělku. Výpověď samozřejmě musí být doručena zaměstnavateli písemně.

„Rozhodně bych v takových případech doporučil zároveň vyzvat zaměstnavatele k napravení stavu, tedy k vyplacení zadržované mzdy,“ doporučil zástupce ředitele Asociace občanských poraden Přemysl Houda. „A pokud zaměstnavatel ve stanovené lhůtě výzvě nevyhoví, měl by zaměstnanec podat žalobu k soudu,“ dodal.

„Veškerá korespondence v pracovním právu i doručování musí být do vlastních rukou,“ upozornil advokát Petr Grobelný. „To znamená, buď musí být předána do vlastních rukou na pracovišti, nebo musí být doručena poštou do vlastních rukou,“ uvedl dále. Pokud zaměstnavatel odmítne výpověď převzít, nic tím nevyřeší. „Protože pokud odepře převzít výpověď, je to posuzováno, jako kdyby ta výpověď byla doručena,“ doplnil Grobelný. 

Pozor na rozvázání pracovního poměru dohodou!

Může se vám také stát, že zaměstnavatel přizná, že je ve finančních potížích a na výplaty nemá a navrhne vám rozvázání pracovního poměru dohodou. Dobře si to ale rozmyslete. Dlužné mzdy vám samozřejmě doplatit musí, jedním neuváženým podpisem se ale můžete připravit o nárok na odstupné.

V případě, že vám zaměstnavatel dluží mzdu, máte možnost uplatnit své nároky u úřadu práce. Úřad vám dlužnou mzdu vyplatí a následně ji bude vymáhat po vašem zaměstnavateli. „Podmínkou však je, aby byl podán insolvenční návrh na dlužníka, tedy na zaměstnavatele,“ vysvětlila Martina Kubínová, tisková mluvčí Úřadu práce v Ostravě. Insolvenční návrh může podat jak sám zaměstnavatel, tak i kterýkoli z jeho věřitelů, tedy i zaměstnanec, kterému podnik dluží mzdu. „Maximální částka, kterou v tuto chvíli může zaměstnanec získat, je 35 313 korun měsíčně, a to čistého příjmu,“ upřesnila Kubínová.

Pokud máte jakékoli problémy se svým zaměstnavatelem, neváhejte se obrátit na inspektorát práce, a to nejlépe ještě dříve, než cokoli podepíšete. Kontaktovat jej můžete osobně, telefonicky nebo mailem. Kontakty na inspektoráty pro jednotlivé kraje najdete zde. „Občané často chodí se svými dotazy pozdě, zpravidla ve chvíli, až podepíší nějaké dokumenty,“ varoval Vladimír Zdráhal, inspektor Státního úřadu inspekce práce v Opavě. „A v tu chvíli už je to stav, který je právně legální, a tudíž nevratný,“ zdůraznil.

Stejně tak se se svými dotazy ohledně pracovního práva můžete obracet na občanské poradny. „Radí bezplatně, radí diskrétně, to znamená, že nechtějí po svých klientech žádné identifikační údaje,“ připomněl Houda. Seznam poraden včetně kontaktů najdete na webu občanských poraden.

Úřad práce
Zdroj: ČT24