Zmrzlina Imperium kokos se nesmí prodávat, obsahovala neuvedené arašídy

Brno - Zmrzlina Imperium kokos se již neobjeví na českém trhu, státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) totiž zakázala její prodej. Výrobek obsahoval arašídy, jejichž obsah nebyl deklarován ve složení potraviny. K dostání zmrzlina byla v České republice v řetězci Ahold. Stejně jako všechny suché skořápkové plody - mandle, pistácie a různé ořechy - patří arašídy mezi alergenní složky a jako takové musejí být podle SZPI vyznačeny ve složení potraviny.

„Údaje o složení jsou životně důležité pro osoby trpící alergiemi na některé složky, neboť pouze podle složení poznají, zda určitou potravinu mohou bez obav konzumovat,“ prohlásila mluvčí SZPI Martina Šmídtová.

Původ mraženého krému Imperium kokos je v Polsku. Distributorem na území ČR byl podnikatel Jaromír Macháček - J.A.D. z Litovle. Výrobek bylo možné zakoupit výhradně v provozovnách obchodního řetězce Ahold.

Inspekce krém zakázala a nařídila jeho stažení z oběhu. Inspektorům se podařilo zadržet přes 10 000 balení této potraviny ještě ve skladech distributora. Větší část se však už dostala do obchodů, tedy ke konečným spotřebitelům. Podle SZPI vzhledem k dlouhému datu trvanlivosti potraviny nelze vyloučit to, že někteří spotřebitelé mají výrobek stále v mrazničce.