Největší primární emise světa: Na burzu vstoupila čínská AgBank

Hongkong/Šanghaj - Čínská Agricultural Bank of China (AgBank) má za sebou úspěšný debut na burze v Hongkongu. Vstup třetí největší čínské banky co do výše aktiv na finanční trhy je největší primární emisí na světě. Pokud by AgBank uplatnila i nadlimitní část emise, což ještě stále může udělat, měla by k dispozici v přepočtu asi 22,1 miliardy dolarů.

AgBank je poslední ze čtveřice největších bank v Číně, která se rozhodla jít s akciemi na burzu. Emisní cena byla minulý týden stanovena na 3,20 HKD, což bance vyneslo 19,3 miliardy amerických dolarů. Před zahájením obchodování se cena díky zájmu zvýšila na 3,25 HKD, což byla zároveň cena, za kterou se akcie začaly obchodovat. V úvodu dnešního obchodování byl o akcie AgBank solidní zájem a kurz se vyšplhal až na 3,31 HKD. Akcie ale obchodní den zakončily růstem jen o 0,6 procenta na 3,27 HKD.

Banka začala hned na dvou burzách

AgBank vstoupila na burzu (zdroj: ČT24)

AgBank se rozhodla pro takzvaný duální úpis, což znamená, že akcie vydala hned na dvou burzách. Ve čtvrtek už se s jejími akciemi začalo obchodovat na burze v Šanghaji, kde zpevnily o 0,8 procenta na 2,70 jüanu (CNY). Dnes ale přišly o 0,4 procenta a uzavřely na 2,69 CNY. Analytici předpokládali, že se kurz hned první den zvýší až o pět procent.

AgBank sídlí v Pekingu a je třetí největší bankou v Číně podle výše aktiv. Slabší zájem o její akcie analytici přisuzují obavám ze zpomalení hospodářského růstu, dalším velkým emisím a také obecně horší náladě na burzách. Hlavní index čínských akcií se teď pohybuje kolem nejnižších hodnot za více než rok.

Čerstvý kapitál chce banka použít na posílení své finanční situace, kterou v posledních dvou letech oslabila povinnost velkých čínských bank podpořit ekonomiku zvýšením úvěrové aktivity.