Ve vítězství Moldavska v nerovné obchodní válce s Ruskem věří málokdo

Kišiněv/Moskva – Obchodní válka mezi Ruskem a Moldavskem nabírá na obrátkách. Poté, co Moskva vrátila dodávku moldavského vína kvůli jeho údajné zdravotní závadnosti, kontruje malý stát reklamní kampaní proti vodce. Šance má ale mizivé. Na obchodu s Kremlem je Kišiněv závislý.

Až do minulého roku vládli v Moldavsku politici, kteří byli s Kremlem zadobře. Nový, proevropský prezident Mihai Ghimpu se mu ale nelíbí. Provokoval vyhlášením dne Sovětské okupace. Moskva pak na svůj trh nepustila 170 tisíc lahví místního vína s odůvodněním, že jsou v něm toxické látky. Podle Ghimpua to ale není problém. „Všechny státy prodávají 80 procent vlastního vína doma. My ale skoro všechno vyvážíme a kupujeme ruskou vodku často děsivé kvality. Budeme doma pít vlastní víno. Jeho konzumace v rozumných dávkách je zdraví prospěšná,“ říká prezident.

Jeho kampaň se ale u Moldavanů zatím nesetkala s očekávaným úspěchem. Ne, že by neměli rádi víno, spíš se bojí, že obchodní válku s největším odběratelem svého zboží prohrají a Moldavsko - jedna z nejchudších zemí Evropy - na tom bude ještě hůř. V živé paměti přitom mají situaci z roku 2006, kdy Rusko poprvé zakázalo dovoz moldavského vína. Mnoho vinařství v zemi tehdy málem zkrachovalo. Teď sice dovážet smí, ale každá dodávka musí nejdřív na testy kvality. Netýká se to přitom jen nápojů, ale všeho, co Moldavsko produkuje - masa, jablek i tabáku.

Reportáž Davida Miřijovského (zdroj: ČT24)

Moskva se bez moldavského zboží bez problémů obejde. Kišiněv ale bez ruského trhu zbankrotuje. Prezident tak nejspíš svoji kampaň brzy opustí a přestane Kreml provokovat.