Kalousek nehodlá zachovat daňové zvýhodnění hypoték

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek nechce zachovat daňové zvýhodnění hypoték. Řekl to v rozhovoru pro dnešní Právo. Změnu by rád prosadil do nového zákona o dani z příjmů, který by mohl začít platit za dva roky. Podle něj se toto opatření na bytové výstavbě a obchodu s byty neprojeví. Jeho úmysl dnes jménem ČSSD odmítl její statutární místopředseda Bohuslav Sobotka. Podle něj jde o „další útok na elementární důvěru občanů ke státu a v platné zákony“.

Sobotka v tiskovém prohlášení mimo jiné požádal premiéra Petra Nečase (ODS), aby se k avizovanému Kalouskovu záměru jasně vyjádřil. „Aby občané věděli, co mohou od této vlády očekávat,“ dodal. Pokud vláda zruší podporu hypoték se zpětnými účinky, dále jen posílí nedůvěru občanů ke státu, tvrdí Sobotka.

„Myslím, že to bude složitá diskuse, ale chci ji alespoň podstoupit,“ uvedl Kalousek. Podle něj není důvod, proč by lidé s nízkými příjmy, kteří na hypotéky nikdy nedosáhnou, měli připlácet na hypotéky osob se středními a vysokými příjmy. Ministr však dodal, že toto opatření není v koaliční dohodě mezi ODS, TOP 09 a VV, a proto se nebude příliš zlobit, když neprojde.

S návrhem na zrušení odečtu úroků z hypotečních úvěrů od daňového základu, díky němuž majitel hypotéky dosud platil nižší daně, už před časem přišlo ministerstvo pro místní rozvoj. Podle serveru Euro.cz se v té době Kalousek netajil tím, že při rušení jakékoli podpory bydlení by byl minimálně velmi opatrný. Vláda už také oznámila, že sníží státní podporu stavebního spoření cestou jednorázové srážkové daně.