Boháči ve Vietnamu chtějí luxus i v oblacích

Hanoj – Rychlý ekonomický rozvoj komunistického Vietnamu s sebou přináší i to, že se v této zemi pozvolna objevují boháči. Svědčí o tom i příklad majitele ocelářského podniku, který si podle vietnamských médií hodlá jako první soukromník v zemi koupit vrtulník. Tran Dihn Long, majitel firmy Hoa Phat kotované na burze, kupuje Eurocopter CD135 za 4,9 milionu dolarů, uvádí internetové vydání deníku Tuoi Tre. Soukromé letadlo si již dříve koupil majitel jiné velké skupiny (HAGL) Doan Nguyen Duc.

Před více než dvaceti lety byl Vietnam mimořádně chudou zemí, začal však pozvolna přeměňovat plánovité hospodářství na tržní ekonomiku se socialistickou orientací. Dnes země registruje silný hospodářský růst, který loni činil 5,32 procenta - a to byl ještě nejhorší za uplynulých deset let.

Pozorovatelé však upozorňují, že z rozvoje netěží zdaleka všichni a že nerovnosti naopak vzrostly. V Hanoji a Ho Či Minově Městě, které je ekonomickou metropolí jihu, je v ulicích vidět stále více luxusních vozů. Avšak příslušníci národnostních menšin na severu a v centru země často žijí ve velké bídě. Minimální měsíční mzda úředníka činí jen 39 dolarů (necelých 800 korun).