Českobudějovické Tesco prodalo zákazníkům zapáchající kuře

České Budějovice – V hypermarketu Tesco v Českých Budějovicích objevili zákazníci v regálu zelené zapáchající chlazené kuře. Obrátili se proto na zemědělskou a potravinářskou inspekci, která okamžitě provedla kontrolu, další takovou drůbež ale neobjevila. Hypermarket se brání tím, že jde o výjimečný případ. Jeho zástupci poukazují na to, že navzdory odpuzujícímu vzhledu i zápachu neměl výrobek prošlou dobu trvanlivosti.

Dvojice zákazníků vyrazila do Tesca včera po 21. hodině koupit maso na pozdní večeři. V regálu s chlazenou drůbeží ale našli zelené kuře. Pokladní si zapáchajícího balíčku nevšimla a nechala maso spotřebitele zaplatit. To je pobouřilo. Rozzlobení zákazníci postupně kontaktovali prodejce, hygieniky, obchodní i potravinářskou inspekci.

A právě pracovníci potravinářské inspekce do hypermarketu vyrazili, kontrolu ale označili za neefektivní, protože prodejce o stížnosti už věděl a inspektory očekával. „Jestliže kontaktují nejdříve prodejce a pak teprve nás, tak při vlastní kontrole naši inspektoři nic nenajdou,“ uvedla mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martina Šmídtová.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Tesco hledá příčinu

Hypermarket, na jehož regále se zelená kuřata vyskytla, začal okamžitě hledat příčinu problému. Podle jeho vedení by mohlo být na vině počasí, nevyloučili ale ani závadu na mrazicím boxu. „Provedeme ještě kontrolu chlazení a budeme neprodleně o této záležitosti informovat dodavatele,“ prohlásila mluvčí Tesca Eva Karasová.

Problémy s prodejem zkaženého masa mělo Tesco v minulosti také v Ústí nad Labem. Našedlé až zelené vepřové maso tehdy prodávalo vědomě v akci za sníženou cenu. Po zásahu Státní veterinární správy Tesco toto maso ihned stáhlo z prodeje.

Podle oslovených lékařů by spotřebitelé v horku měli na kvalitu kupovaného masa dávat velký pozor. Chlazené výrobky totiž podléhají rychleji zkáze a při požití zkaženého výrobku hrozí vážné zdravotní komplikace, se kterými pak lidé často končí v nemocnici.