Počítač místo cestování – firmy si vystačí s videokonferencemi

Praha – Služební cesty pomalu, ale jistě nahrazuje moderní technologie. V době ekonomické krize firmy šetří a zaměstnanci cestují stále méně. Komunikace se přesouvá na internet a výrazně roste obliba videokonferencí. Místo drahé, dlouhé a únavné cesty třeba za oceán si tak manažeři firem často vystačí jen s pár kliknutími na počítači.

Podle údajů Českého statistického úřadu podnikli čeští obchodníci v loňském roce asi 2,3 milionu služebních cest, což je o 35 procent méně než v roce 2009. Je to také nejnižší číslo minimálně od roku 2003 a propad pokračuje i letos. Propad u zahraničních cest je přitom skoro čtyřicetiprocentní.

„Mezi prvním pololetím roku 2009 a 2010 došlo k propadu o dalších 11,5 procenta. Za dva roky se tak počet lidí, kteří se pojišťují při cestě do zahraničí, snížil prakticky na polovinu,“ uvedl manažer cestovního pojištění v ČSOB Pojišťovně Vít Janouch. Firmy podle něj začaly na služebních cestách výrazně šetřit s příchodem finanční krize. Své zaměstnance na ně vysílají jen v nejnutnějších případech.

Služební cesty nahrazuje video (zdroj: ČT24)

Perspektivní videotrh

Krize je tak jedním z faktorů, které nahrály dalšímu rozvoji konferencí na dálku za pomoci moderní techniky. Firmy podnikající v tomto oboru odhadují, že zájem o videokonference roste v tuzemsku v posledních letech o čtvrtinu ročně. Letos zřejmě celkové tržby přesáhnou 300 milionů korun.

Podle ředitele rozvoje české pobočky Cisco Petra Růžičky mohou videokonference řešit například případy nenadálých událostí, jako bylo letos omezení leteckého provozu kvůli prachu z islandské sopky. „Podle naší studie vzroste celkový objem internetových přenosů do roku 2013 přibližně 3,5krát,“ uvedl nedávno Růžička.

Analytická firma Gartner předpokládá, že jen letos utratí Češi za software pro webové konference a další programy pro spolupráci na dálku 2,4 milionu dolarů, tedy přes 50 milionů korun, za tři roky by to měly být čtyři miliony dolarů.