Britský spekulant skoupil většinu evropského kakaa, jeho cena nejspíš poroste

Londýn – Kvůli jedinému člověku nyní možná cena kakaa vystřelí na rekordní úroveň. Brit Anthony Ward totiž skoupil většinu kakaových bobů na evropském trhu. Zatím ale není jisté, zda se riskantní operace v řádech dvaceti miliard korun Wardovi vyplatí. Do spekulace investoval v přepočtu 20 miliard korun. Ostatní spekulanti totiž na jeho obchod reagovali sázkou na pád ceny kakaa, ta už spadla o pět procent.

Britský investor Anthony Ward se rozhodl, že zacloumá s evropským trhem s kakaem a vydělá na tom. Za cenu jedné miliardy dolarů se mu totiž podařilo skoupit 240 tun kakaových bobů, což je většina této suroviny v Evropě. Jen pro představu, takové množství by naplnilo 5 lodí o velikosti Titanicu a vyrobilo by se z něj 5 miliard čokolád. To vše teď patří jedinému člověku.

Spekulant ale takové plány s nově nabytou komoditou nemá. Tento bývalý šéf Evropské asociace kakaa (ECA) a specialista na jeho obchodování kakaové boby hodlá uložit do skladů v Nizozemsku a v Británii a počkat, až trh začne po surovině na výrobu čokolády hladovět. Poté kakao se ziskem prodá, vždyť beztak je jeho cena nejvyšší za posledních 33 let. Stejný obchod již jednou Wardovi vyšel, když v roce 2002 vydělal 40 milionů liber.

Bizarní obchod (zdroj: ČT24)

Zda se může investiční společnost Armajaro, která obchod provedla, těšit na další příliv financí, to podle makléře společnosti Colosseum Štěpána Pírka ukáže až budoucnost. Prý nejvíce záleží, jak se bude cena kakaových bobů vyvíjet. „Vývoj na burze nyní naznačuje, že je spíše krátkodobě dobré kakao prodávat,“ myslí si Pírko.

Ani tehdy ani dnes však nemá nikdo z Wardových spekulací radost. Takovéto transakce tlačí ceny komodit nahoru, způsobují velké problémy farmářům a zvyšují chudobu. V roce 2008 byly podobné spekulace jedním z důvodů, proč stovky milionů lidí trpěly hladem. „Podíl mezi poptávkou a nabídkou je nevyrovnaný, cena kakaa tudíž rostla již dříve. A trend je takový, že na obchodech s touto komoditou se dá vydělat i nyní,“ dodává makléř Pírko.

  • Vývoj ceny kakaa autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1813/181291.jpg
  • Přeprava kakaa autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1813/181295.jpg
Vydáno pod