Česko bude žádat unii o peníze na povodně

Praha - Vláda dnes na svém prvním řádném zasedání schválila materiál ministerstva financí, které připravuje žádost o čerpání prostředků z Fondu solidarity EU. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu o tom informoval premiér Petr Nečas. V případě, že Evropská komise žádost schválí, Česko bude mít podle Nečase možnost získat až 131 milionů Kč.

„Vláda rozhodla, že do 26. července podá žádost o dotaci na nápravu z povodňových škod z tohoto fondu,“ uvedl Nečas.

Fond solidarity EU byl založen po povodních v roce 2002 s cílem přispívat státům postiženým přírodní katastrofou na likvidaci škod. MF peníze žádá vzhledem k povodňové situaci v Česku v květnu a červnu 2010 a jejímu závažnému dopadu na Moravskoslezský, Olomoucký, Jihomoravský a Zlínský kraj. Žádost posoudí Evropská komise, která taky stanoví konečnou sumu.

Za získané peníze by bylo možné zpětně uhradit výdaje na odstranění povodňových škod na nepojistitelném veřejném majetku, např. úklidové práce a základní opravy infrastruktury, sítí a telekomunikací. Z fondu není možné financovat odstraňování škod způsobených soukromým osobám a podnikům ani škody z oblasti zemědělství.