Unie se odvolala proti rozhodnutí WTO ohledně podpory Airbusu

Brusel - Evropská unie se odvolala proti rozhodnutí Světové obchodní organizace (WTO), podle něhož evropské vlády protiprávně pomáhaly evropskému výrobci letadel Airbus. Proti údajné nezákonné podpoře pro Airbus u WTO protestoval jeho hlavní konkurent, americká společnost Boeing. Podle dnešního prohlášení eurokomisaře Karela De Guchta systém řešení podobných sporů v rámci WTO umožňuje odvolat se proti právním pochybením.

„Tento spor je příliš významný, aby se umožnilo, že se nezpochybní právní dezinterpretace,“ dodal. Brusel v prohlášení uvedl, že zpráva WTO sice odmítla řadu požadavků z USA, ale další věci musejí být ještě opraveny či vyjasněny. Jde třeba o jasnou příčinnou linku mezi podporou Airbusu a nepříznivými dopady na americký Boeing.

Panel WTO došel k závěru, že evropské vlády prostřednictvím bezrizikových úvěrů nečestným způsobem pomáhaly Airbusu porazit jeho americkou konkurenci. Airbus v rozporu s pravidly dostával také dotace na vývoj a podporu infrastruktury. Evropské vlády by tak na pokyn WTO měly odstranit zakázané exportní subvence.

Dlouholetý spor se odvoláním zřejmě opět prodlouží, a to nejméně o řadu dalších měsíců. Odvolání přišlo podle agentury Reuters krátce před zvláštním zasedáním orgánu WTO, který se sporem zabývá a který měl přijmout rozhodnutí panelu expertů v tomto šest let starém případu.

To by pak znamenalo, že by EU musela ukončit nepovolenou vývozní podporu Británie, Německa a Španělska týkající se letounu A380, a to do 90 dnů. Musela by také vzít zpět další podporu, kterou WTO shledala jako protiprávní, nebo zvrátit její nežádoucí dopady. EU nicméně argumentuje tím, že pomoc, kterou panel WTO považuje za zakázané vývozní dotace, nebyla ve skutečnosti závislá na prodejích v zahraničí, a že i rozhodnutí panelu o dalších dotacích bylo chybné. To, že se EU odvolá, se všeobecně čekalo.

Boeing 787 Dreamliner
Zdroj: ČT24