Krize přiškrtila proud padělků směřující na evropský trh

Brusel – Evropští celníci loni na vnějších hranicích Evropské unie zadrželi mnohem méně padělků porušujících práva k duševnímu vlastnictví než předloni. Zabavili 118 milionů předmětů, zatímco o rok dříve to bylo 178 milionů výrobků. Šlo například o padělaná CD, DVD, elektroniku či obuv. Podle Evropské komise za propad může z velké části ekonomická krize. Většina zadržených věcí pocházela z Číny.

Nejčastěji celníci zabavovali oděvy a tabákové výrobky. „Významný podíl tvořily ale i výrobky denní potřeby, jako jsou šampony, zubní pasty, hračky, léky nebo domácí spotřebiče,“ upozornila Evropská komise.

Zhruba 64 procent všech zadržených věcí pocházelo z Číny. V roce 2008 jich z nejlidnatější země světa bylo 54 procent. U některých produktů ale dominují mezi zeměmi původu i jiné státy - třeba u potravin a nápojů Turecko, u léků Spojené arabské emiráty a u hraček a her Egypt.

Jiří Barták v Ekonomice ČT24 (zdroj: ČT24)

V Česku ale vypadá statistika původu jinak. Mnohem více zadržených padělků pochází z Číny. „Podle informací, které máme, to procento v České republice bude podstatně vyšší, můžeme se pohybovat přes 80 procent,“ řekl ČT24 mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták.

Padělky se přesouvají z tržnic do kamenných obchodů

„Nabídka falzifikátů klesá sestupně. Nicméně třeba v kamenných obchodech pomalu roste,“ upozornil mluvčí České obchodní inspekce Tomáš Vozáb.

Padělky nejsou v Evropské unii vítány pouze proto, že ukusují ze zisků předních světových firem, jejichž výrobky napodobují. Ruku v ruce s nimi jde i zdravotní a bezpečnostní riziko pro spotřebitele, protože jsou často vyrobeny z méně kvalitních materiálů a neprochází zevrubnou kontrolou. „V tomto roce nebo i v minulém roce se ve zvýšené míře začaly objevovat padělky například léků, průmyslového zboží. Zajistili jsme třeba mobilní telefony, motorové pily, tedy zboží, které přímo ohrožuje zdraví svého uživatele,“ varoval Barták.

Čestí celníci ale na tržnicích čím dál častěji narážejí také na předměty se zakázanou symbolikou nacistického Německa. Jenom tento týden si připsali dva úspěšné zásahy. Nejdříve to bylo 70 dýk a nožů v pražské tržnici SAPA. Ve středu pak zabavili ještě 6 tisíc kopií zapalovačů.