Ruská obdoba Silicon Valley má zmodernizovat ruskou ekonomiku

Moskva – Rusko chce mít vlastní centrum moderní vědy a výzkumu. Ponese název Skolkovo a vyroste na zelené louce poblíž Moskvy v prestižní oblasti, kde dříve bydleli členové politbyra. Vláda na něj dá v přepočtu 6,5 miliardy korun, zbytek zaplatí investoři. Projekt má pomoci modernizovat ruskou ekonomiku a přitáhnout do Ruska nejlepší mozky z celého světa. Ruští vědci ale budování Skolkova kritizují. Podobné zóny jsou v Rusku už čtyři, výsledky ale nepřinesly. Podle vědců za to může nedostatek peněz, který vláda na vědu dává. Skolkovo se má stát supermoderní kolébkou počítačových technologií, biomedicíny a alternativních energií.

Projekt hýčká sám prezident Dmitrij Medvěděv. Mluví o něm všude a získává investory. Inspiraci hledal přímo v Kalifornii. „Centrum bude motorem inovačních systémů v naší zemi. Od začátku ho musíme prezentovat jako instituci schopnou světové konkurence,“ zdůraznil ruský prezident.

Ve Skolkovu už vyrostla vysoká škola managementu. U jejího zrodu stála vláda spolu se skupinou byznysmenů. 16 měsíců studia na ní vyjde na 1,5 milionu korun. „Specializujeme se na rychle rostoucí ekonomiky – Čínu, Indii, Rusko. Kdo chce dělat byznys v takových zemích, jsme pro něj tím nejlepším místem,“ prohlásil rektor univerzity Skolkovo Andrej Volkov.

Vědcům, kteří přijdou do Skolkova bádat, vláda slibuje vysoké platy. Firmy chce zase nalákat na daňové úlevy a nulovou byrokracii. Ruští vědci jsou ale skeptičtí. Podle některých je to jen plýtvání penězi. „Stát nedává na vědu peníze. Proto nejsou výsledky a nevyužívá se potenciál. Už máme vědecká centra, univerzity. Proč radši neinvestují do nich,“ zlobí se viceprezident Nanotechnologické společnosti Ruska Georgij Maliněckij.

Medvěděv i ruská vláda přikládají modernizaci technologicky zaostalého Ruska zásadní význam. V rámci modernizace ruské ekonomiky chtějí například zbavit ruské počítačové sítě cizího softwaru. Operační systém Windows a Linux mají programátoři nahradit zcela novým ruským systémem. Velké plány Moskva má také s internetem. Nedávno spustila novou národní doménu „rf“, na které mohou uživatelé internetu zadávat adresu přímo v azbuce.

Vysoká škola Skolkovo
Zdroj: ČT24