Boom zahraničních investic je v Česku u konce

Praha – Zahraniční investice do Česka se loni propadly o 42 procent. Do tuzemské ekonomiky přiteklo necelých 52 miliard korun. Na žebříčku přílivu zahraničních investic tak Česko skončilo až na 57. místě. Přitom v roce 2005, kdy v Česku vrcholil boom, jsme byli na 18. příčce. Vyplývá to ze zprávy OSN o obchodu a rozvoji.

Zatímco v roce 2005 investoři do České republiky poslali bezmála 300 miliard korun, loni to bylo skoro šestkrát míň. „Rostou u nás životní náklady, rostou u nás mzdy, celkově se ta situace z pohledu normálního člověka vyvíjí pozitivně, z hlediska investorů to ale tu atraktivitu malinko snižuje,“ vysvětluje příčiny propadu ředitel divize investic Czechinvestu Jakub Dvořáček. Podle odborníků už v tuzemsku odzvonilo velkým projektům. Ty vystřídaly spíš drobnější investiční akce, zaměřené například na výzkum a vývoj.

Analytici se shodují, že s velkými jednorázovými investicemi, jako byla třeba stavba automobilky Hyundai v Nošovicích, už v Čecku počítat nemůžeme. Ve srovnání se zeměmi Visegrádské čtyřky - svými největšími konkurenty v lákání přímých zahraničních investic – si ovšem Česká republika vedla poměrně dobře. Maďarsko skončilo na posledním 206. místě, Slovensko jen o čtyři příčky výš. Naproti tomu Polsko se umístilo na 27. pozici. „Polsko má vyloženě proaktivní investiční politiku, jejich systém pobídek je výraznější, lépe postavený,“ vysvětluje Dvořáček.

Ekonomika ČT24: Propad investic ze zahraničí (zdroj: ČT24)

Celkově ve světovém měřítku zůstávají pro investory nejatraktivnější Spojené státy. Na záda jim však šlape Čína, následuje Francie, Hongkong a Velká Británie.