CK Svobodná cesta zkrachovala, v Chorvatsku zůstalo 44 turistů

Česká Lípa - Českolipská cestovní kancelář Svobodná cesta zkrachovala. V Chorvatsku má 44 českých turistů, kteří se vrátí v sobotu domů tak, jak bylo plánováno, cestovní kancelář pro ně poslala autobus. Řekl to dnes majitel kanceláře Jaroslav Svoboda. Dalších 200 turistů mělo v nejbližších dnech odjet, jejich cesty ale už musela kancelář zrušit. Kancelář nyní zvažuje zahájení insolvenčního řízení. Informaci už zveřejnila i na svých internetových stránkách, kde klienty odkazuje na Českou podnikatelskou pojišťovnu, u níž je pojištěna.

Českolipská kancelář zůstala dnes zavřená a z výlohy zmizely i letáky. Velkým zklamáním je krach cestovní kanceláře pro klienty. „Mám sbaleno, zítra jsme měli odletět s celou rodinou na dovolenou do Norska, dnes ráno mi ale majitel kanceláře volal, že nikam nejedeme,“ řekla zklamaná klientka. „Hlavním důvodem je úbytek klientů, v Chorvatsku nám zůstávají neobsazená lůžka,“ uvedl Svoboda. Cestovní kancelář podle něj letos prodala podstatně méně zájezdů než v minulosti. „Lidé zůstávají většinou doma a na zahraniční dovolené nejezdí,“ dodal Svoboda. Z počtu klientů podle něj ukousla krize i teplé počasí posledních týdnů, které snížilo prodeje zájezdů na poslední chvíli.

Krize na Českolipsko dolehla skutečně tvrdě. Sklárny a dodavatelé autosoučástí tam od začátku loňského roku propustili tisíce lidí a propouštění stále neskončilo. Českolipsko je v kraji regionem s nejvyšší nezaměstnaností. Podle Okamury patřila CK Svobodná cesta k menším cestovním kancelářím, ročně zajišťovala zájezdy pro 1 000 až 2 000 českých turistů. Na trhu působila 20 let.

O klienty zkrachovalé cestovky se postará pojišťovna

„Zákon české turisty chrání, takže v případě, že jsou v zahraničí, je třeba ihned kontaktovat pojišťovnu. Ta má povinnost se kontinuálně o klienty postarat,“ řekl mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří Tomio Okamura. Návrat Čechů tak půjde na náklady pojišťovny. Pokud jim byl zájezd zkrácen, mají nárok požadovat tento ekvivalent peněz rovněž na pojišťovně a v šesti měsících jim bude vrácen. „Klienti, kteří mají zakoupené zájezdy a ještě neodjeli, také musí kontaktovat pojišťovnu a lhůta šesti měsíců platí,“ podotkl Okamura.

Pojišťovna už krach řeší

„Nám již potvrdila Česká podnikatelská pojišťovna, u které je cestovní kancelář pojištěna, že situaci řeší. Je třeba se na ni obrátit a uplatnit své nároky,“ informoval Okamura.

„Naše pojišťovna je připravena řešit každý případ jednotlivě a individuálně,“ přislíbila mluvčí České podnikatelské pojišťovny Renata Svobodová. Klienti zkrachovalé cestovky se ale do hlášení svých nároků zatím příliš nehrnou. „Zatím se žádný z klientů cestovní kanceláře na nás neobrátil,“ dodala Svobodová. 

Před rokem zkrachovala i liberecká CK Balkan Travel

Českolipská cestovní kancelář není první, která v posledních letech v Libereckém kraji zkrachovala. Právě před rokem vyhlásila bankrot liberecká CK Balkan Travel. Kvůli krizi prodala sotva 40 procent zájezdů a banka jí odmítla poskytnout úvěr. V létě 2004 zkrachovala velká cestovní kancelář Travel Market a v zahraničí tehdy zůstalo na 440 turistů, o něž se musela postarat pojišťovna. Majitelé skončili kvůli zpronevěře před soudem.

Cestovní kanceláře zažívají těžké doby, letošní sezona je ale o něco lepší než ta loňská, krachů cestovek by tedy přibývat nemuselo. „Loňská sezona byla nejhorší sezonou za 20 let. Letošní sezona alespoň v první části je porovnatelná s rokem 2008, to znamená, že je lepší než loňská,“ konstatoval mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

Na špatný loňský rok doplatilo hned několik cestovek. Položila se třeba CK Tomi Tour, která ročně vozila do zahraničí desítky tisíc klientů. O licenci přišla i Sunny Days, která rovněž patřila k největším cestovním kancelářím v Česku. Počátkem letošního roku se přeměnila na cestovní agenturu.

  • Turisté autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1621/162058.jpg
  • Tomio Okamura autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1679/167868.jpg