Janota se stane členem dozorčí rady ČEZu

Praha - Exministr financí Eduard Janota obsadí jedno ze tří uvolněných křesel v dozorčí radě společnosti ČEZ. Informoval o tom dnes server iHNed.cz, podle něhož ale Janota nebude předsedou dozorčí rady energetického gigantu. Tuto funkci donedávna vykonával nynější ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Dozorčí rada ČEZu se sejde 12. srpna, aby do ní vláda dosadila tři zástupce státu. Jedno křeslo v dozorčí radě je neobsazeno dlouhodobě, další dvě se uvolnila po Kocourkovi a po novém ministru zemědělství Ivanu Fuksovi.

„Pan Kalousek mi tu nabídku dnes předložil a já jsem ji přijal,“ citoval Janotu iHNed.cz. Pozici předsedy dozorčí rady obsadí strana ODS, aby mezi ním a premiérem Petrem Nečasem existovalo přímé spojení, doplnil server. 

Podle iHNed.cz by personální změny v dozorčí radě ČEZu mohly být hlubší. Bývalý ministr průmyslu a obchodu Martin Říman, který je teď poradcem nového premiéra Petra Nečase, v rozhovoru pro Hospodářské noviny dříve prohlásil, že premiér bude chtít do dozorčí rady ČEZu dosadit lidi, kteří mají vazby na nové členy vlády.