Sportovní areál Háj u Aše vyrostl z evropských peněz

Aš (Chebsko) - Sportovní a rekreační areál za více než 145 milionů korun byl nedávno otevřen v Aši. Většina z peněz přitom pocházela z dotací Evropské unie. Bez peněz z EU by si město mohlo nechat v době hospodářské recese o podobných investicích jen zdát, uvedl starosta Dalibor Blažek (ODS). Areál nabízí kurty a hřiště pro rekreační sport, minigolf, prolézačky a skluzavky pro nejmenší. Vedle toho auto-kemp a zázemí pro případná soustředění sportovních klubů. Nová investice vedle sportovišť a zázemí zahrnuje také vybudování příjezdové cesty, schodiště a pěšin k historické rozhledně na vrcholu dominantního kopce krajiny. Na radnici po něm pojmenovali celou investiční akci, totiž Revitalizace vrchu Háj.

„Hlavní smysl byl vrátit účel, který tady založili naši předchůdci před více než sto lety, kdy vrch Háj vybrali jako výletní místo a postavili na vrchu kamennou rozhlednu, velkou bobovou dráhu a lesopark. Během nešťastného období po světové válce a vysídlení německého obyvatelstva všechno zchátralo,“ vysvětluje starosta Blažek.

Místním obyvatelům se zamlouvá především 1 300 metrů dlouhá dráha pro kolečkové brusle, protože v širokém okolí není žádná jiná. „Já jsem si brusle koupil jen kvůli tomu, že se tady udělala in-line dráha,“ říká jeden z návštěvníků.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Areál, vzdálený od města zhruba kilometr, je otevřený měsíc. Prázdniny jsou pro rozběh podle správce ideální. „Přes víkend sem chodí do pěti set lidí a v pracovních dnech, protože jsou prázdniny, do dvou, tří set lidí,“ počítá správce areálu Werner Zährl.

„Jsme tu poprvé,“ říká mladá návštěvnice, která přišla se skupinou dětí. „Líbí se mi to. Jediné, co mi chybí, je trochu více stromů kvůli stínu. Protože kdyby svítilo slunko pořád a nefoukal vítr, tak by to bylo nepříjemné. Ale jinak velice pěkné,“ dodává.

V zimě běžkařský okruh

Vstup na všechna sportoviště areálu je zdarma. V podmínkách o přidělení evropské dotace se totiž píše o nekomerčním využití. Platí se pouze za půjčování sportovního náčiní. „Golfové hole půjčujeme za 50 korun na hodinu, brusle za 30 korun na hodinu a dětské za 20 korun, síť na jakýkoliv sport za 10 korun na hodinu,“ informuje Monika Hejzková z půjčovny sportovního nářadí.

Nová sportoviště sousedí se starým areálem zimních sportů. Ten má dvě sjezdovky a umělé zasněžování. To chtějí provozovatelé využít také na in-line dráhu s umělým osvětlením a v zimě se tak dráha změní na večerní běžkařský okruh. V komplexu sportovišť pod vrchem Háj má být otevřeno celoročně od devíti do dvaadvaceti hodin.

Rekreační sport
Zdroj: ČT24