Řecko opět stávkuje, objevují se problémy se zásobováním

Atény - Řecké odbory na dnešek svolaly další čtyřiadvacetihodinovou stávku pracujících proti úsporným opatřením vlády. Ta se sérií nepopulárních reformních opatření snaží oddlužit veřejný sektor a splnit tak podmínky, které se vážou k udělení půjčky od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu. Řecká policie nakonec k rozehnání demonstrujících řidičů cisteren a nákladních automobilů, jejichž stávka poškozuje turistický ruch v zemi, dnes použila slzný plyn.

Policie zasáhla v okamžiku, kdy asi 500 řidičů protestovalo před ministerstvem dopravy. Incident však rychle skončil.

Od neděle v Řecku stávkují řidiči zásobovacích vozidel a protestují i řidiči cisteren s pohonnými hmotami – benzinky tak začínají být vyčerpány. Stávka nebyla zatím časově omezena. Tisíce cisteren lemují řecké silnice. Benzin a naftu má podle odhadů zhruba 5 procent čerpacích stanic. Na čerpacích stanicích chybí zejména bezolovnatý benzin, jelikož drtivá většina osobních automobilů zde jezdí na tento druh benzinu. Stávka má vliv na zásobování prodejen a obchodů, ale i na turistický sektor. Mnozí turisté, kteří plánovali jet do Řecka autem, cestu ruší.

Vláda: Řidiči se musí vrátit do práce

Řecká vláda ve středu vydala právně závazné nařízení, podle kterého se stávkující řidiči cisteren a nákladních automobilů musí vrátit do práce. V opačném případě jim hrozí vězení a ztráta licence. Vláda chce tímto mimořádným nouzovým opatřením ukončit problémy se zásobováním. Odboráři však uvedli, že budou nařízení vlády ignorovat.

Každý majitel licence pro distribuci zásobovacího zboží má dostat na adresu svého trvalého bydliště obsílku s výzvou k návratu do práce. Stávkující přijetí tohoto opatření ale odmítli. „Pokud by byla válka nebo něco podobného, bylo by to jiné. Vrátili bychom se do práce s potěšením, ale v tomto případě ne,“ řekl Spyros Kapetanios, organizátor protestů.

„Stávka způsobila vážné narušení veřejného i ekonomického života a ohrožuje veřejné zdraví kvůli nedostatečným dodávkám pohonných hmot, potravin a léků,“ řekl mluvčí vlády. Příkaz civilní mobilizace, který vláda ve snaze o ukončení stávky použila, je součástí nouzových ustanovení, jež jsou normálně vyhrazena pro případ války či živelné pohromy.

Silniční doprava v Řecku patří k odvětvím nejméně otevřeným soutěži. Podle agentury Reuters nové licence úřady nevydaly několik desetiletí. Větší konkurence by podle některých ekonomů mohla zvýšit roční HPD země až o 1 procento. Ztráty z turistického způsobené stávkami ale řecké hospodářství dál srážejí na kolena.

Řecko obdrží finanční půjčku 110 miliard eur (2,8 bilionu korun), musí ale provést několik tvrdých reforem a úsporných opatření. Řecké odbory v letošním roce zorganizovaly stávek už několik, zpravidla právě proti úsporným opatřením vlády a proti reformám. Stávky v Řecku poškozují i turistiku, která se na výkonu řecké ekonomiky podílí téměř pětinou.

Stávka řeckých řidičů
Zdroj: ČT24/AP Photo