Řidičům se často prodraží cesta do zahraničí bez potřebných dokumentů

Praha - Sezóna je v plném proudu a průzkumy mezi Čechy ukazují na to, že mnozí letos vyrážejí na dovolenou autem po vlastní ose. Mnoho z nich ale neví, jak se chovat v případě nehody za hranicemi České republiky. V autě přitom nesmí chybět důležité doklady, mezi něž patří platný pas, řidičský průkaz, euroformulář či zelená karta, bez které cesta do některých zemí není možná. V případě nehody odborníci doporučují přivolat dopravního policistu. Nezbytností je rovněž správné vyplnění formuláře.

„V pohodě by měl být v době odjezdu především řidič. Odjíždět by měl odpočatý, ne ve stresu,“ řekl Roman Ječmínek, prezident Autoklubu ČR. V autě by neměly chybět potřebné dokumenty – pas, občanský a řidičský průkaz, zelená karta nebo euroformulář. Motoristé někdy opouštějí zemi bez zelené karty nebo ji mají prošlou. „Když má řidič sjednané pojištění zodpovědnosti ke svému vozidlu, může se stejně stát, že řidič nemá platnou zelenou kartu, protože nenahlásil pojišťovně změnu bydliště,“ prohlásila Marcela Kubešová, specialistka neživnostního pojištění.

Při náhodné policejní kontrole v zahraničí pak hrozí řidičům bez platné zelené karty pokuta, v některých státech zapojených do zelenokaretního systému hrozí zákaz vstupu do země. Každý motorista by měl mít v autě formulář k záznamu o dopravní nehodě. „Pojišťovny vybaví řidiče euroformulářem,“ podotkl Ječmínek. „Verze by měly být všechny stejné, když se například srazíte s Maďarem, můžete vyplnit maďarskou verzi a zkontrolovat si to se svou verzí,“ konstatovala Kubešová. Pokud není formulář řádně vyplněn, hrozí řidiči, že nebude schopen prokázat, jak k nehodě došlo.

Rozhovor s Romanem Ječmínkem a Marcelou Kubešovou (zdroj: ČT24)

Řidičům se doporučuje i přítomnost dopravního policisty. „Může se stát, že si řidič zaviní nehodu sám, nezpůsobil nehodu nikomu dalšímu, vrací se s nabouraným autem a na hranicích ho zastaví s tím, že chtějí dokázat, že nezpůsobil nehodou nikomu újmu,“ řekl Ječmínek.