Kocourek: Nekontrolovaný rozvoj bioplynu zdraží elektřinu

Praha - Nekontrolovaný rozvoj bioplynových stanic přinese zdražení elektřiny, varoval ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. Od příštího roku by elektřina kvůli bioplynu mohla podle něj zdražit pro domácnosti o 1,7 procenta a pro velkoodběratele o 2,5 procenta. Nyní leží na ministerstvu 40 projektů na výstavbu nových stanic za více než miliardu korun. Peníze navíc ale nejspíš už nedostanou. Na konci července se totiž ministerstvo zemědělství ze stejného důvodu rozhodlo pozastavit dotace na výstavbu bioplynových stanic.

„V důsledku nekontrolovatelného spouštění bioplynových stanic by podle našich predikcí došlo ke zvýšení dodatečných nákladů na megawatthodinu elektřiny o 66 korun,“ upřesnil Kocourek. Tím by se podle něj dodatečné náklady na podporu bioplynových stanic v příštím roce zvedly proti původním předpokladům o 4,6 miliardy korun.

Martin Kocourek:

"Potenciální investoři dostanou včas signál, že tento typ energetických zdrojů už stát nebude finančně podporovat

„Samozřejmě tento plán je čistší, než potom přijít s řešením ex-post, což se stalo v solárech. Lepší je to řešit v této počáteční fázi enormního rozvoje,“ tvrdí analytik PPF Petr Novák.

Podle Národního akčního plánu pro obnovitelné zdroje by měl instalovaný výkon bioplynových stanic růst o zhruba 30 megawatt ročně. „Růst výkonu je ale mnohem rychlejší,“ upozornil ministr. Už příští rok by mohl instalovaný výkon bioplynových stanic překročit stav, kterého měl podle původního plánu ministerstva dosáhnout až v roce 2020. Kocourek dále uvedl, že současný stav je nutné změnit. Chce například centrální registr plánování energetických zdrojů a lepší koordinaci dotačních programů.

Bioplynová stanice
Zdroj: ČT24

Proti zrušení dotací na výstavbu bioplynových stanic protestují zejména zemědělci. „Žádosti byly zpracovány, české zemědělství na ně vynaložilo nemalé náklady,“ tvrdí například Martin Kubů z Agrofertu. Agrární komora, Spolek pro obnovu venkova a Republiková síť Místních akčních skupin ČR již dříve společně vyzvaly ministra zemědělství Ivana Fuksu, aby své rozhodnutí přestat dotovat výstavbu bioplynových stanic přehodnotil. Stanice jsou podle signatářů výzvy přínosné pro zemědělce i celý venkov.

Obnovitelné zdroje už České republice v minulosti problémy způsobily. Solární boom v loňském roce vyvolal hrozbu skokového zdražení elektřiny. Pro domácnosti hrozilo zdražení až o deset procent, pro firmy dokonce o pětinu. Vláda nakonec na poslední chvíli na solární elektrárny na tři roky uvalila speciální 26procentní daň. Elektřina díky tomu od ledna podražila jen zhruba o 5 procent. Fotovoltaici se nicméně proti dani snaží bojovat v arbitrážích i u Ústavního soudu.