Most a Teplice se shodují: Peníze z Bruselu se rozdělují nespravedlivě

Most/Teplice – Miliardy z evropských fondů směřují i na sever a západ Čech. Čtyři města z Ústeckého a Karlovarského kraje si do roku 2013 rozdělí skoro 3 miliardy korun. Jenže další dvě – Teplice a Most - přišla při rozdělování dotací zkrátka. I když vypracovaly a předložily zajímavé projekty, na získání peněz to nestačilo. Teď se mostecká i teplická radnice zlobí. Při rozdělování milionů z Bruselu nehraje roli kvalita projektu, ale politika.

V Ústí nad Labem, Děčíně či Chomutově už za evropské peníze rostou nové sportovní haly, domovy důchodců, revitalizují se parky, budova magistrátu a staví se i lanovka. I Most a Teplice připravily projekty, na které potřebovaly pomoc z Bruselu. Dotace ale nedostaly, své projekty tak musely zastavit, nebo hledají peníze ve vlastní kase. Obě radnice v tom vidí nespravedlnost.

Mostecká radnice chtěla obnovit střed města, opravit sportovní halu a zvelebit centrální park. Město, kde po dlouhodobé vládě ODS převzalo kormidlo sdružení Mostečané Mostu, přitom prošlo klíčovým bodovým hodnocením. Jenže úřad regionální rady peníze, o které magistrát žádal, poslal ostatním městům.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Primátor Teplic Jaroslav Kubera: Dotují se nesmyslné projekty

„Dělají se často velmi nesmyslné projekty jenom proto, že jsou na to peníze, a města, která do těch projektů - různých megahal a podobných nesmyslů - jdou, budou plakat, až zjistí, kolik bude stát provoz těch zařízení.“

„Takto rozsáhlé projekty z peněz Evropské unie musí hodnotit odborníci bez politického vlivu,“ podotkl primátor Mostu Vlastimil Vozka (Mostečané Mostu). Radnice tak naráží na složení výboru regionální rady, který dotace rozděluje. Ten prakticky kopíruje složení krajských rad na Ústecku a Karlovarsku. Politické tlaky potvrzuje i teplický primátor. „Už ta situace, kdy je jiné vedení na kraji, ve městech, a dokonce teď i jiná vláda, je vždycky nepříznivá, protože každá strana si tam hraje svoji hru,“ prohlásil primátor Teplic Jaroslav Kubera (ODS).

Regionální rada politické tlaky odmítá

Úřad regionální rady regionu soudržnosti Severozápad ale nařčení ze závislosti rozhodování na politických tlacích odmítá. Projekty Mostu a Teplic podle něj nebyly zdaleka tak kvalitní jako plány úspěšných žadatelů. „O tom, která města získají pro své integrované plány z regionálního operačního programu Severozápad podporu, rozhoduje hodnocení jejich projektů. Může uspět jen ten nejlepší,“ popsala rozhodovací proces mluvčí úřadu regionální rady Marcela Klíchová.

„Politický vliv rozhodně nehrál roli při rozhodování. Odmítáme toto tvrzení,“ dodala s tím, že teplický integrovaný plán dokonce ani nezískal potřebný počet bodů, tedy polovinu z celkového počtu.

Neúspěšným městům teď nezbývá než najít peníze na své projekty jinde. Teplice nakupují nové trolejbusy, které mají vylepšit městský vozový park, ze svého. Most peníze ve své kase nenašel, a tak mu s opravou sportovní haly pomůže úvěr.

  • Jaroslav Kubera autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1843/184203.jpg
  • Nové trolejbusy zaplatí Teplice za svého. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1843/184206.jpg
Vydáno pod