Senát bude šetřit na autech, počítačích i službách

Praha – Starší auta, počítače, méně peněz například na služební cesty, ale i na úklid – s tím vším se budou muset smířit senátoři. Horní komora českého parlamentu musí šetřit. Z letošního rozpočtu, který původně čítal 551 milionů korun, musí podle rozhodnutí vlády seškrtat aspoň 24 milionů. Po dnešním jednání senátního výboru pro hospodářství už ví kde.

V provozních výdajích chce senátní kancléř ušetřit například milion korun odložením nákupu výpočetní techniky. Nově nastoupivší senátoři budou muset počítat s tím, že jim jejich služební notebooky budou muset sloužit celých šest let a nebudou se obměňovat dříve. Také místo tiskáren, které doslouží, se nebudou pořizovat nové a tisknout se bude na tzv. síťových tiskárnách.

Dalších 800 tisíc má přinést výhodnější pojištění senátních automobilů. Na právních a poradenských službách plánuje Senát ušetřit 300 tisíc korun, na úklidu milion korun. Škrty na cestovném umožní zmrazit 400 tisíc, stejnou částku má přinést úspora na pohoštění delegací a návštěv. Úspora na tuzemských letenkách má přinést 130 tisíc, další peníze se podle kancléře Františka Jakuba dají ušetřit například na protokolárních darech.

Jakub dnes senátory ujistil, že se snažil plán úspor sestavit tak, aby neohrozil fungování Senátu jako zákonodárného sboru. „Ten úkol nebyl docela snadný,“ konstatoval. O škrtech v rozpočtu nejen Senátu, ale i sněmovny, ombudsmana, Ústavního soudu, Kanceláře prezidenta republiky a Nejvyššího kontrolního úřadu musí ještě rozhodnout rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny. Sejít by se měl po 10. srpnu, tedy po schůzi sněmovny, na které se bude hlasovat o důvěře nové koaliční vládě.

Za tři roky o 100 milionů méně

Kancléř dnes seznámil senátory také s návrhem senátního rozpočtu na příští rok. Ten počítá s výdaji necelých 498 milionů korun, což je však proti letošku pokles o desetinu, tedy o zhruba 53 milionů korun. Tím pádem by během posledních tří let klesly celkové výdaje o asi 100 milionů. „V tomto případě rovnou avizuji, že je to velmi, velmi problematický návrh,“ prohlásil Jakub. Zdůraznil přitom, že téměř tři čtvrtiny výdajů Senátu jsou zákonem dané, jde například o platy zákonodárců, náhrady a mzdy zaměstnanců.

Bude tak muset proti letošnímu upravenému rozpočtu ušetřit dalších 30 milionů korun na provozních výdajích. Například objem peněz na mzdy zaměstnanců se podle kancléře sníží o deset procent.

Vydáno pod