ČEZ ani Telefónika O2 už nemohou do tendrů

Praha – Novela zákona o veřejných zakázkách vyřadila ze všech veřejných tendrů řadu velkých společnostní. Od 15. září tento zákaz postihne například ČEZ, Komerční banku, Českou spořitelnu i Telefóniku O2. Mají totiž jedno společné – akcie na majitele. Společnosti se proti novele, která byla schválena těsně před květnovými volbami, bouří. O události dnes píše Mladá fronta Dnes (MfD).

Jenom firmy s akciemi na jméno

Nově se mohou těchto veřejných soutěží účastnit pouze takové firmy, které mají akcie na jméno. Snaha zákonodárců o větší transparentnost tendrů ale ze soutěží automaticky vyloučila i ty společnosti, které mají druhou povolenou formu akcií - akcie na majitele, píše MfD. Samotné akcie na majitele ovšem neznamenají, že nelze dohledat vlastníka firmy.     

Společnosti, které mají akcie na majitele, jsou se zněním novely nespokojeny. Na ministerstvo pro místní rozvoj, garanta legislativy kolem veřejných zakázek, se už dopisem obrátila Komerční banka a také Svaz podnikatelů ve stavebnictví. Eurovia, Hochtief a Telefónika O2 zase narychlo svolávají mimořádné valné hromady, aby formu svých akcií změnily.

Šéf právního oddělení Telefóniky O2 Jakub Chytil

„Smysl novely, a to boj s korupcí, je chvályhodný. Tato forma ale přinese všem společnostem obchodovaným na burze zcela zbytečné komplikace. Budeme nuceni svolat mimořádnou valnou hromadu, kde požádáme naše akcionáře o změnu akcií z majitele na jméno.“

Ministerstvo pro místní rozvoj hledá řešení

Pozměňovací návrh vzešel od exposlance ODS Jiřího Polanského. „Pořád se mluvilo o transparentnosti, tak buď ji chtějí, nebo ne. Ale určitě jsem nechtěl nikomu škodit,“ uvedl. Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský podle mluvčího Jana Štolla o problému ví a způsob řešení sdělí „v nejbližší obě“.

Vydáno pod