Nejzadluženější obec v Česku prodala radnici, teď je na řadě obecní úřad

Praha – Nejzadluženější obec Česka, Prameny na Karlovarsku, musí kvůli finančním problémům prodat obecní úřad. V minulosti se prodávala i radnice, jejíž vyvolávací cena v březnu činila 330 tisíc korun. Prameny však dluží celkem 80 milionů korun. Obec má v současnosti kolem 150 obyvatel a například o místo v zastupitelstvu zde nikdo nestojí.

Obec se dostala do problémů díky nevydařenému projektu na stáčírnu minerálních vod, jejíž samotná příprava stála miliony korun, ale investor nakonec nezačal stavět. Kvůli protestům ochránců přírody a občanských sdružení byla stavba podle MF Dnes zablokována, což odradilo investory a stavba se nakonec neuskutečnila.

Pramenům přitéká ze státní pokladny z vybraných daní asi dva miliony ročně. „To nepokryje ani sankční úroky,“ zdůraznil nedávno ředitel odboru financování územních rozpočtů ministerstva financí Jan Zikl.

Telefonát Marie Kostruhové (zdroj: ČT24)

Marie Kostruhová, ředitelka odboru dozoru a kontroly veřejné správy ministerstva vnitra

„Obec je na tom natolik špatně, že jakýkoliv majetek, který ještě obec vlastní, je předmětem prodeje.“

Kromě radnice toho Pramenům na prodej už moc nezbývá: „Byly prodány i rodinné domy a některé pozemky, na kterých se nacházely zkušební vrty… Majetku už moc nezbývá,“ dodává Kostruhová. Podle ní ale o nemovitosti zájemci jsou, i když často čekají až na další kola dražeb, kdy jsou reality levnější. Obecní majetek je tak postupně rozprodáván.

Podle Kostruhové by byl úspěchem vznik řádného zastupitelstva. O křesla v obecní správě Pramenů nikdo nestojí a obec již delší dobu vede správce, který má na starosti zejména úkoly nezbytné pro chod města, například odklízení odpadků či výběr vodného a stočného.

Pokud nové zastupitelstvo vznikne, nabízí se podle ředitelky odboru dozoru a kontroly veřejné správy řešení v rozhodnutí, že obecní politici přijmou od ministerstva financí návratnou bezúročnou půjčku. Popřípadě mohou rozhodnout, zda se obec připojí k některé ze sousedních obcí či k blízkým Mariánským Lázním.