Odchod Německa od jádra mění strategie energetických firem

Berlín – Rozhodnutí německých politiků odstavit v zemi jaderné elektrárny donutí mnohé firmy ke změně strategie a především k úsporám. Například největší energetický koncern E.ON propustit devět až jedenáct tisíc lidí. Jde o více než osminu pracovních sil společnosti. Podle prvních informací by se propouštění Čechů týkat nemělo. E.ON propouštění oznámil v rámci dnešní výsledkové zprávy za první pololetí. Komplikace německé rozhodnutí způsobí i německé energetické společnosti RWE. Ta už připravuje prodej podílu tuzemského provozovatele plynovodů NET4GAS.

E.ON: Odchod Německa od jádra připraví 11 tisíc lidí o práci

O plánu razantní restrukturalizace německých aktivit a úsporách nákladů včetně rušení pracovních míst kvůli odchodu Německa od jádra mluvila společnost již dříve. Nyní E.ON zaměstnává celkem 85 tisíc pracovníků, z toho v Německu přes 30 tisíc a v Česku 2 700 lidí. Jeho roční obrat ho řadí na první místo mezi německými i světovými energetickými koncerny.

Mluvčí společnosti v České republice Vladimír Vácha:

„Žádné masivní propouštění nebo rušení míst nechystáme.“

Na to, že přijdou o práci, se ale musí připravit nejspíš především Němci. Rušení pracovních pozic se plánuje ve střednědobém horizontu a bude se týkat především administrativy, uvedl E.ON ve zprávě. Konečné rozhodnutí firma zveřejní na podzim. Generální ředitel společnosti Johannes Teyssen komentoval plánované změny slovy: „Nejsme imunní vůči nepříznivým změnám na našich trzích a zejména změnám v politickém a regulačním prostředí. Musíme proto využít naši vnitřní flexibilitu.“

E.ON
Zdroj: ČT24

Chystané propouštění by se mohlo dotknout všech oblastí působení společnosti, napsal tento týden list Süddeutsche Zeitung. Nejmenovaný zdroj listu z odborové organizace zaměstnanců koncernu očekává, že zhruba třetina míst by se rušila v Německu.

RWE prodá podíl provozovatele plynovodů NET4GAS

Podle mluvčího RWE Transgas Martina Chalupského společnost momentálně prověřuje možnosti prodeje a připraví vybrané firmy k prodeji do konce roku 2013. „Zatím je předčasné spekulovat o výši podílu v NET4GAS, který bude nakonec nabídnut k prodeji,“ uvedl Chalupský.

Martin Chalupský:

„Rozhodnutí německé vlády urychlit vyřazení jaderných elektráren zcela změnilo ekonomické podmínky pro podnikání RWE. Toto politické rozhodnutí spolu s obtížnými podmínkami na evropském energetickém trhu a tlakem EU na vlastnický unbundling jsou hlavními důvody, proč RWE připravuje odprodej některých koncernových aktiv, mimo jiné také prodej podílu ve společnosti NET4GAS.“

RWE se chystá v rámci úsporného programu prodat v příštích letech aktiva za 11 miliard eur. Sníží výdaje za investice a podnikne kroky ke zvýšení efektivity. Podle Chalupského mají tato opatření pomoci RWE k budoucímu růstu v nových podmínkách německé a celoevropské energetiky.

Fukušima rozhodla o osudu německého jádra

Německý parlament nedávno schválil plán vlády uzavřít všechny jaderné elektrárny v zemi do roku 2022, tedy o řadu let dříve, než konzervativní vláda Angely Merkelové původně slibovala. Vláda rovněž uvalila na provozovatele jaderných elektráren novou daň. E.ON provozuje v Německu šest jaderných reaktorů, z toho dva staršího typu, které byly nadobro uzavřeny už po březnové havárii japonské elektrárny Fukušima.

Vydáno pod