Špatná zpráva pro Česko: Lidí bez práce je opět víc

Praha - Nezaměstnanost po čtyři měsíce trvajícím poklesu v červenci opět stoupla, a to o 0,2 procentního bodu na 8,7 procenta. Úřady práce tak ke konci července registrovaly 505 284 nezaměstnaných, což je o 4 784 více než na konci června. Sdělilo to dnes ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). Červencová statistika naplnila očekávání analytiků, kteří předpovídali růst nezaměstnanosti kvůli přílivu nových absolventů škol na úřady práce.

Zatímco v červnu zaznamenaly nárůst nezaměstnanosti jen dva úřady práce, v červenci jich bylo 57. Nejhůře si vedla Praha a Praha-východ se shodným nárůstem o 3,3 procenta. Následovala Mladá Boleslav s nárůstem o 3,1 procenta a Brno-město s 2,9 procenta.

„To nejlepší období z roku je už pryč, přicházejí absolventi ze škol a žádají o práci na úřadech práce, takže teď to vypadá, že nezaměstnanost roste,“ uvedl ředitel Odboru trhu práce a statistiky Českého statistického úřadu Dalibor Holý.

Absolventů škol a mladistvých úřady práce na konci července evidovaly 24 861. Jejich počet vzrostl ve srovnání s předchozím měsícem o 856 a ve srovnání s červencem 2009 je vyšší o 3 382. Na celkové nezaměstnanosti se podílejí 4,9 procenta, což je o 0,1 bodu více než v červnu.

Nejvyšší nezaměstnanost i nadále přetrvává v Ústeckém, Moravskoslezském, Libereckém a Karlovarském kraji. Tady za tím zas až tak nestojí čerství absolventi. „To jsou kraje, které jsou dlouhodobě orientované na těžký průmysl, kde vysoká nezaměstnanost stále zůstává. Pokud nedojde k výrazné změně odvětvového zaměření krajů, tak nemůžeme očekávat výrazný pokles nezaměstnanosti,“ vysvětlila prorektorka pro vědu a výzkum VŠE Stanislava Hronová.

Ve dvacítce okresů nezaměstnanost klesala

Ne všechny okresy si ale v červenci vedly z hlediska nezaměstnanosti špatně. Našlo se jich 20, které hlásí úbytek lidí bez práce. Nejvýraznější pokles nezaměstnanosti zaznamenal Jindřichův Hradec, kde našlo práci 2,1 procenta lidí, kteří byli v evidenci úřadu práce. Český Krumlov a Tachov hlásí pokles o 2 procenta.

Červenec přinesl i další dobrou zprávu. V celorepublikovém průměru přibylo volných pracovních míst. Úřady práce jich evidovaly 33 479, což je o 552 více než v předchozím měsíci. „Je pravdou, že ten nejhorší nárůst nezaměstnanosti je už za námi. Vzhledem k tomu, že oživení nebude už v dalších kvartálech tak rychlé, si myslíme, že dynamika, se kterou se bude zlepšovat trh práce, bude pomalejší, než to bylo mezi prvním a druhým kvartálem,“ odhadl další vývoj v rozhovoru pro pořad Před polednem analytik České spořitelny Martin Lobotka.

Nárůst nezaměstnanosti? V červenci nic neobvyklého

Červencový nárůst nezaměstnanosti je podle ministerstva práce a sociálních věcí obvyklým sezonním jevem. V posledních letech se pohyboval mezi 0,1 procenta v roce 2007 a 0,4 procenta v roce 2009. „Ovlivňuje ho slabší zájem některých zaměstnavatelů přijímat nové pracovníky v průběhu dovolených, do evidence úřadů práce také začínají přicházet čerství absolventi škol, především vysokoškoláci,“ uvedla mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

Dalším pravidelně se opakujícím jevem je prázdninová nezaměstnanost pracovníků ve školství a nižší aktivita v umísťování nezaměstnaných žen, které podle ministerstva v řadě případů využívají možnost zůstat přes prázdniny doma s dětmi.

  • Vývoj nezaměstnanosti v ČR autor: ČT24, zdroj: MPSV http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1858/185779.jpg
  • Volná pracovní místa autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1715/171408.jpg