Firmy v Česku objevují alternativní úvazky

Praha – Vláda podle svého programového prohlášení navrhne úpravy zákoníku práce, které povedou k větší flexibilitě pracovněprávních vztahů a k vyšší motivaci zaměstnavatelů při vytváření nových pracovních míst. Počet alternativních pracovních úvazků je v České republice hluboko pod evropským průměrem. Zatímco ale ještě před nedávnem firmy v Česku o alternativní formy zaměstnávaní příliš velký zájem nejevily, s příchodem recese se jejich pohled na věc začíná měnit.

„Společnosti si dobře pamatují, jak se těžko vypořádávaly s nastupující ekonomickou krizí a se čtyřicetihodinovým pracovním týdnem a dobou neurčitou, takže při plánování do budoucna uvažují spíše nad flexibilnějšími formami zaměstnávání,“ vysvětluje nárůst zájmu firem o alternativní úvazky Petr Skondrojanis, specialista na trh práce ze společnosti LMC.

Čeští zaměstnavatelé zatím nejčastěji využívají zkrácené úvazky, respektive různé formy flexibilní pracovní doby. Ze strany zaměstnanců je pak největší zájem o práci z domova. Začínají se ale objevovat také nabídky sdílených pracovních míst, kdy se o jednu pozici dělí dva nebo více zaměstnanců.

Studio 6: Flexibilní zaměstnávání (zdroj: ČT24)

Vláda chce podle svého programového prohlášení podporovat systém takzvaného konta pracovní doby. To firmám umožňuje vyplácet zaměstnancům stálou mzdu, ale zároveň jim přidělovat práci v objemu, v jakém firma zrovna potřebuje. Přínosy má tento systém přinášet oběma stranám – zatímco zaměstnanec má jistotu pravidelného příjmu, zaměstnavatel má zase možnost optimálně rozložit své kapacity.