Kam investovat v dobách nejistoty?

Praha – Finanční trhy se v posledních týdnech propadají jako o závod. Panevropský index FTSEurofirst 300 už od poloviny července odepsal zhruba 20 procent a podobné ztráty hlásí také index MSCI, který celosvětově sleduje obchodování na největších trzích. Jen zlato v poslední době láme rekordy, dnes dokonce jeho cena překročila hranici 1 770 dolarů za unci. Je právě tento drahý kov bezpečným přístavem pro investory, nebo se na současných neklidných trzích rýsují i jiné výhodné investiční příležitosti?

V dobách nejistoty by investoři především měli dodržovat základní pravidla investování. Měli by především investovat pravidelně a pamatovat je rovněž potřeba na diverzifikaci portfolia. Peníze by do zvolených titulů měli rovněž nalít na delší dobu. „Značná výhodnost začíná v horizontu deseti let,“ podotkla výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh Jana Michalíková.

Výhodnost pravidelného investování podle ní ukázala i finanční krize, která vypukla v roce 2008. „Hledisko, proč jsou pravidelné investice výhodné, stojí na tom, že se tam průměrkují náklady, to znamená, že v jistém horizontu investoři nakupují za nižší náklady větší objem finančních nástrojů a do budoucna přikupují za větší náklady,“ vysvětlila.

Akciové trhy nyní jen pro otrlé

I když rychlý propad trhů zakládá do budoucna, až se zase akcie vrátí k růstu, na tučné zisky, makléři přiznávají, že teď nakupují jen velmi otrlí investoři. „Ten, kdo má strach ze ztráty prostředků, bojí se rizika, tak pro něj je teď nejlepší z trhu vystoupit, případně vložit prostředky do vyloženě defenzivních titulů, což je na pražské burze třeba Telefónica nebo Philip Morris,“ radí investorům analytik Komerční banky Josef Němý. Rostoucí volatilita nicméně podle něj ukazuje na to, že se blíží bod, kdy trhy otočí a vrátí se k růstu.

Makléř
Zdroj: ČTK/AP Photo/Michael Probst

Slibné investiční příležitosti mohou podle odborníků přinést i některé zahraniční akciové tituly. Makléř společnosti Grant Capital Karel Kabelka vidí příslib zisků v některých amerických titulech. „Za poslední týden, respektive 14 dnů nejvíce propadaly akcie železářských firem (United States Steel, AKS). Ty propady se pohybovaly v řádu 30 až čtyřicet procent. Myslím si, že ze střednědobého výhledu se jedná o vynikající investiční příležitost,“ radí.

Investicím do akcií na rozdíl od dluhopisů nyní nahrává celá řada faktorů. Jedním z nich jsou dobré výsledky firem. „Výsledková sezona, která teď v Americe vrcholí, přináší dobrá čísla firem, rostou zisky, mezi firmami není velká zadluženost,“ upozornila makléřka Fio banky Jana Havelková. Odhad ziskovosti překonalo 75 procent společností. Zatím se také nedostavily pozitivní efekty z druhé fáze amerického kvantitativního uvolňování, ani japonských stimulů ekonomiky. Očekává se, že na ně trhy zareagují později.

Na nákup zlata je už zřejmě pozdě

Stále více investorů nyní hledá bezpečný přístav pro své peníze také ve zlatě. To láme jeden rekord za druhým, dnes překročilo hranici 1 770 dolarů za trojskou unci. A jeho cena v následujících měsících zřejmě dál poroste. Například americká banka JP Morgan odhaduje, že by zlato mohlo do konce roku podražit až na 2 500 dolarů za unci.

Přesto se někteří analytici staví k nákupu zlata spíše skepticky. „Je riskantní nastupovat do růstového trendu v bodě, kdy už má zlato za sebou tak velké posílení,“ varuje Němý. Za poslední rok cena zlata vzrostla o více než 500 dolarů. Výrazný zájem o drahý kov je znát hlavně v poslední době, za poslední měsíc drahý kov podražil o více než 200 dolarů.

Zlato
Zdroj: ČT24

Místo zlata je tak podle odborníků lepší vsadit třeba na diamanty. „Vzácné diamanty jsou mnohem bezpečnější investice než zlato. Během finanční krize, kdy cena zlata sestoupila o třetinu, diamantový trh spadl globálně o míň než dvacet procent, trh vzácných diamantů dokonce jen o necelou desetinu. A ty nejdražší kousky prakticky neztratily hodnotu,“ upozornil ředitel diamantového fondu Novel Asset Management Alan Landau.

Za bezpečný přístav v dobách nejistoty investoři považují také švýcarský frank. Ani ten ale velké zisky neskýtá. Švýcarská centrální banka totiž srazila úroky takřka na nulu, aby zabránila nezdravému posilování měny. Silná měna ohrožuje především švýcarské podnikatele, protože zdražuje jejich zboží v zahraničí.