ČSSD trvá na odstranění soukromého pilíře z reformy penzí

Praha - Expertní skupina ČSSD se s vládou opět sešla kvůli důchodové reformě. Uskutečnilo se tak první z plánovaných jednání, na kterých se vláda s ČSSD domluvila v červenci. Ani tentokrát však skupina nedošla k závratným závěrům. Stínový ministr financí Jan Mládek (ČSSD) se však optimisticky vyjádřil například o možnosti dohody na transformaci takzvaného třetího pilíře nebo na předdůchodech pro fyzicky a psychicky náročná povolání. V otázce vyvedení části prostředků ze státního pilíře na individuální penzijní účty se však jednací strany neshodly. Sociální demokraté s tímto bodem i nadále nesouhlasí.

Sociálním demokratům na reformě vadí hlavně pilíř druhý. Kvůli vyvedení části peněz z penzijního systému podle ní hrozí, že stát nebude mít na vyplácení všech nynějších důchodů. Velký kus ze společného koláče si totiž ukrojí nově vzniklé fondy. Jenže z nich zatím nebude možné čerpat. „V případě, že sociální demokracie volby vyhraje, tak ten pilíř budeme korigovat v zájmu vyší spravedlnosti a v zájmu vyšší stability veřejných rozpočtů,“ prohlásil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Mládek však po dnešním jednání na vládu apeloval, aby alespoň vláda schvalování zákona odložila na klidnější doby a počkala s uvedením tohoto pilíře do chodu. „V této chvíli startovat kapitálový druhý pilíř, když začala obrovská nestabilita na finančních trzích, tak je to čistý hazard,“ vysvětluje Mládek. Nelíbí se mu ani fakt, že po rozhodnutí vyvést část peněz do tohoto pilíře, už se člověk nemůže rozhodnout jinak.

Jan Mládek:

„Pokud budeme vládní stranou, tak zavedeme opět svobodu pro klienty penzijních fondů a oni budou moci přejít do jiného fondu, přejít do eventuálně nově zřízeného veřejného fondu s nízkými náklady, případně se vrátit zpátky do průběžného systému - pokud nedojde k té radikální variantě úplného zrušení druhého pilíře.“

Na vyvedení peněz do soukromých rukou, takzvaném opt-outu, se podle redaktorky Hospodářských novin Hany Škodové vláda s opozicí nejspíš nedohodne. „Tak, jak je ten druhý pilíř navržen, tedy právě že je dobrovolný, tak to může s velkou pravděpodobností dopadnout tak, že se jí účastní tak malé procento lidí, že pro většinu populace to nebude v podstatě žádná změna,“ dodává ale s tím, že nejde o podstatnou změnu.

Opt-out moc lidí lákat nebude

Větším problémem podle ní bude, že lidé nebudou moci změnit rozhodnutí. Nejde totiž jen o přesměrování několika procent z toho státního důchodu na ten soukromý, ale o to, že si lidé budou muset připlatit další dvě procenta ze svého. „A ti lidé, pokud si třeba nebudou jistí, že budou mít dlouhodobě peníze na to si tato procenta připlácet, tak to může být jeden z důvodů, proč do toho nepůjdou,“ tvrdí Škodová.

Na druhou stranu se však osmičlenná komise dohodla, že je otevřená jednání o věkové hranici pro odchod do penze, ale i dalších tématech: „Byl bych relativně optimistický, co se týká dvou bodů, tj. konstruktivní debata na transformaci takzvaného třetího pilíře, tj. stávajícího systému penzijních fondů a debata o takzvaných předdůchodech pro fyzicky a psychicky náročná povolání. Tyto debaty budou pokračovat,“ uvedl Mládek.

Jan Mládek:

„Mluvím o dvou bodech, kde by za určitých okolností mohlo dojít ke shodě, ale samozřejmě trvá nesouhlas se zavedením druhého pilíře.“

Nejdůležitější změna, která ovlivní několik generací zároveň, v polovině července ve sněmovně prošla prvním hlasováním. Český systém penzí podle ní bude stát na třech pilířích. Prvním průběžném, druhém dobrovolném spoření do soukromých fondů a třetím - připojištění. „V tuto chvíli to není o našich návrzích, ale o tom, jestli ty vládní návrhy nejdou alespoň zčásti přizpůsobit našim představám, aby přežily i další volby,“ uvedl stínový ministr sociální demokracie Jan Mládek.

Komentář Jana Mládka a Hany Škodové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod