Kellner i Bakala otvírají galerie

Praha – Symbolem postavení majetných Čechů přestávají být luxusní automobily a stále více se jím stává podpora umělecký projektů. Díky tomu se v září na pražské Národní třídě znovu otevře Galerie Václava Špály, která bude vystavovat zásadní díla současných umělců. Projektu znovuzrození historicky významného prostoru se ujala společnost PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Podnikatel a finančník Zdeněk Bakala zase zafinancoval centrum současného umění v pražském DOXu.

Český mecenáš umění přestává být postavou z učebnic dějepisu. „Začínají sbírat výtvarné umění, zajímají je komentované prohlídky, chtějí se o výtvarném umění něco dozvědět, řekl k tomu Martin Souček z nakladatelství Arbor Vitae. “Já to za snobismus nepovažuju, naopak mám radost, že už si všichni koupili bentleye a jaguáry a že už začali investovat do trvalejších hodnot," prohlásil galerista Pavel Lagner z PPF Art.

Štědří mecenáši jsou přitom v umění potřeba. Neuživili by se bez nich galerie ani autoři. „Náklady na výstavu a knihu k ní se pohybují v řádech milionů a ty státní instituce ani my jako nakladatelství nemáme,“ upozornil Souček.

Nejenže mecenášů v umění přibývá, mění se i jejich požadavky. Většinou už nestojí o velké představování své firmy. Spokojí se s nenápadným nápisem na stěně galerie.

  • Galerie Václava Špály autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1875/187406.jpg
  • DOX autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1875/187407.jpg