Odstranění daňových výjimek nastoupí nejdříve v roce 2012

Praha - Nejméně o rok se posouvá zdanění stravenek, zrušení daňového zvýhodnění hypoték či vyšší zdanění pojišťoven a odstranění dalších kontroverzních daňových výjimek. Podle dnešní Mladé fronty Dnes (MfD) předloží ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) na jednání vlády návrhy spíše se snadno prosaditelnými škrty. Vyšší dani tak zatím uniknou bohatí i lidé s hypotékou.

„Z návrhu novely zákona o dani z příjmu jsem odstranil nebo jsem si do ní nedovolil dát celou řadu kontroverzních věcí, které by mohly ohrozit jeho schválení,“ vysvětlil Kalousek. Podle něj lze v dohledné době učinit jen drobné změny zákonů.

Ministr financí představí zásadní reformu daňového systému na jaře, platit by měla nejdříve od roku 2012: „Nebudu teď rozebírat rušení výjimek a další změny, tím bych nový zákon zabil ještě dřív, než ho předložím.“

Zatím si tak kromě lidí s hypotékou mohou oddechnout i lidé s největšími příjmy, neboť koalice se ještě nedokázala dohodnout, jak zvýšit daně lidem s příjmem nad 142 000 korun hrubého, aby platili přinejmenším stejné procento jako ti, kteří berou méně. Kalousek se změnu zdanění bohatých chystá navrhnout v rámci nového zákona o dani z příjmu nejpozději začátkem března.

V klidu prý mohou zůstat i majitelé společností s ručením omezeným, kteří dosud díky díře v zákoně mohou šetřit na daních a stát tím přichází o miliardy.