Bankovní daň zavání morálním hazardem, varoval Nečas

Praha – Nový vláda drží linii své předchůdkyně alespoň, pokud se týká zavedení evropské bankovní daně, která by měla v případě opakování finanční krize sloužit k záchraně evropských bank a dalších institucí. Potvrdila to na svém dnešním jednání. Premiér Petr Nečas (ODS) v souvislosti s tím varoval před hrozícím morálním hazardem bank, které by vědomí záchranného fondu mohlo podněcovat k riskantnějším obchodům.

„Vládní pozicí nadále zůstává jednoznačné trvání na odmítavém postoji,“ prohlásil Nečas. Kromě morálního hazardu se premiér a ministři obávají toho, že by se o sumu, kterou by banky musely zaplatit, snížil objem peněz, které nalévají prostřednictvím úvěrů do ekonomiky. Další hrozbou by mohlo být také to, že by finanční instituce mohly přenést náklady daně na své zákazníky.

Stejný kurz podle Nečase zastává i Česká národní banka. A držel ho i předchozí kabinet premiéra Jana Fischera. Jeho odmítavé stanovisko v červnu podpořil také Senát.

Brífink po jednání vlády (zdroj: ČT24)

Česko má výjimku, daň zavádět nemusí

Záchranný fond by měl sloužit podle některých představitelů unie v případech, kdy se banky dostanou do problémů. Během poslední finanční krize totiž musely některé bankovní domy zachraňovat jejich mateřské země, což tíživě dolehlo na jejich národní rozpočty. Zavedení nové evropské daně a vytvoření záchranného fondu prosazovalo především Německo, Francie a Velká Británie.

Česko se proti zavedení bankovní daně postavilo spolu s Itálií na červnovém summitu Evropské unie. Ostatní státy EU ji i tak plánují zavést, Češi si ale vymohli výjimku.