České dráhy jsou v zisku, míří tak k černé nule

Praha – České dráhy si v první půlce roku oproti stejnému období loni polepšily o téměř osmdesát milionů korun. Hospodařily totiž se ziskem 21 milionů korun. Za úspěchem podle podniku stojí především vyšší tržby a vnitřní úspory. Hrubý provozní zisk (EBITDA) činil za pololetí 935 milionů korun. Podnik vlastní stát, který i spolu s kraji provoz vlaků částečně hradí. Dráhy mají 27 tisíc zaměstnanců.

Dráhy vydělaly i bez zdražování jízdného

Na jízdenkách dráhy vydělaly 3,1 miliardy korun, tedy o dvě procenta více než loni. Naopak úhrada takzvané prokazatelné ztráty od objednatelů vlaků, která se počítá do celkových tržeb, klesla meziročně o 212 milionů na šest miliard korun. Rychlíky objednává a platí ministerstvo dopravy. Letos dá drahám na úhradu prokazatelné ztráty celkem čtyři miliardy korun.

Lokálky objednávají kraje a za celý rok za ně zaplatí osm miliard korun, přičemž necelými třemi miliardami krajům přispěje na základě uzavřeného memoranda stát. Poprvé vyrovnal stát ztrátu z provozu krajských vlaků loni. Zbytek tržeb plyne Českým drahám například z pronájmů vagonů nebo nemovitostí.

Generální ředitel Českých drah Petr Žaluda

„Příznivě se nám vyvíjejí celkové tržby, které v prvním pololetí dosáhly 14,1 miliardy korun. Velmi pozitivní je růst tržeb ve vnitrostátní přepravě, kde jsme meziročně utržili o 90 milionů víc, a to bez zdražování jízdného. Stejný trend pokračuje i v červenci.“

Letos dráhy očekávají černou nulu

Letos chtějí dráhy zvýšit EBITDA na dvě miliardy korun. Celkové hospodaření by tak mělo skončit v plusu. O velké zisky ale nepůjde, spíše o takzvanou černou nulu. Pokud se záměr podaří splnit, bude to poprvé, co dráhy za celý rok vykážou zároveň provozní zisk i kladný celkový hospodářský výsledek. Loni podnik hospodařil s miliardovou ztrátou, provozní zisk před odpisy byl kladný ve výši 1,1 miliardy korun. Ztrátu způsobily hlavně odpisy.

Se ziskem podnik po oddělení nákladního dopravce ČD Cargo hospodařil už v roce 2008, provoz však byl ztrátový. Za ziskem ve výši 1,6 miliardy korun byly příjmy za prodej majetku Správě železniční dopravní cesty. Loni podnik hospodařil s miliardovou ztrátou, provozní zisk před odpisy byl kladný ve výši 1,1 miliardy korun. Ztrátu způsobily hlavně odpisy.

Generální ředitel ČD Petr Žaluda
Zdroj: ČT24
Vydáno pod