Musíme šetřit. Královno, prodej labutě!

Londýn – Schodek britských veřejných financí překročil 10 procent hrubého domácího produktu. Země proto musí začít šetřit. Vláda se přidržela hesla „víc hlav víc ví“ a zapojila do hledání úspor veřejnost. Poslat svůj návrh prostřednictvím internetu mohl každý. Zatím se jich sešlo 45 tisíc. Některé jsou seriozní, jiné spíš pro zasmání. Asi nejkurioznějším návrhem je prodat královniny labutě na maso. Jiný Brit zase přišel s myšlenkou, že by stát mohl přinutit vězně vyrábět elektřinu na šlapadlech.

Královna nemá labutí zrovna málo. Podle tradice, o které je první zpráva už z roku 1186, totiž labutě na všech britských řekách patří panovníkovi. Jejich prodejem na maso by se podle jednoho z tisíců navrhovatelů dalo slušně vydělat.

Další daňoví poplatníci navrhují také drastické snížení počtu členů královské rodiny, kteří dostávají peníze z veřejných fondů. Jiní by kvůli finanční úspoře monarchii rovnou zrušili. „Francouzi nemají monarchii už přes 200 let, a do Versailles se přitom turisti hrnou pořád,“ napsal autor jednoho návrhu. Četný byl také návrh, aby poslanci pracovali zadarmo.

Britové radí státu s úsporami (zdroj: ČT24)

Zajímavý návrh Britové mají pro lepší využití veřejných budov včetně parlamentu. Na jejich střechách by mohly být zřízeny zelinářské zahrady, úroda z nich by se prodávala a peníze by vylepšily veřejné rozpočty.

Vězni by si měli vydělávat

Řada Britů by také využila 100 tisíc vězňů. Někteří navrhují, aby vězni vyvařovali ve veřejných nemocnicích nebo ve vládou spravovaných útulcích pro staré lidi. Potrhlejší návrh prosazuje, aby byla ve vězeňských tělocvičnách nainstalována šlapadla nebo vesla, s jejichž pomocí by vězni vyráběli proud pro státní energetickou síť.

Britská vláda sestavuje pětiletý úsporný plán, s jehož pomocí chce ročně ušetřit 30 miliard liber (900 miliard korun). Ministr financí George Osborne slíbil, že vláda seriozně posoudí každičký návrh na šetření. Konečná podoba rozpočtových škrtů má být oznámena v říjnu.

  • Londýn zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1553/155294.jpg
  • Věznice autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1644/164319.jpg