Nečas poslancům sáhne na odměny za členství v dozorčích radách

Praha - Premiér Petr Nečas chce poslancům v rámci šetření zakázat odměny za funkce ve správních a dozorčích radách veřejných institucí. Nečas řekl Hospodářským novinám, že pokud je někdo v radě z titulu ústavní funkce, tak je ze stejné ústavní funkce také odměňován. Členstvím v těchto radách si někteří poslanci ročně přivydělali i čtvrt milionu korun. Podle listu tím politici porušovali zákon o střetu zájmů.

„Pokud je někdo v nějakém takovém orgánu z titulu své ústavní funkce, tak je za členství z titulu této funkce také odměňován,“ uvedl premiér. Zákon o střetu zájmů hovoří o tom, že poslancům, kteří zastupují stát ve státních nebo polostátních firmách, nenáleží žádná odměna. Jedná se totiž o součást jejich poslanecké práce.

Dle Hospodářských novin však někteří poslanci zákon obcházeli a třeba od Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) si nechávali vyplácet odměny s odůvodněním, že pojišťovna je veřejnoprávní, a nikoliv státní. Stejně postupovali i v případě Státního fondu dopravní infrastruktury a Státního fondu rozvoje bydlení. Podle poslanců se totiž nejedná o firmy, ale o fondy.

Půjdou politici do dozorčích rad i bez nároku na odměnu?

I když se po volbách obsazení rad změní, své zástupce v nich nová sněmovna ještě neschválila. Zda bude zájem tam být i zadarmo, není zatím jasné. „Nejsem ve VZP kvůli odměně. Budu-li osloven, nebráním se tomu, abych v dozorčí radě pojišťovny působil dál,“ prohlásil náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek.

Odměny politikům hodlá premiér zrušit v rámci úspor, navíc podle novin se mluví také o závazku zpřísnit v tomto směru zákon o střetu zájmů. Nyní norma není přesná, a na VZP se tak nevztahuje. Pojišťovna je totiž veřejnoprávní instituce, i když v ní má rozhodující slovo vláda a sněmovna. O případném zrušení odměn od VZP tak rozhodnou sami členové správní nebo dozorčí rady. „Kdyby chtěli, klidně se mohou své odměny vzdát,“ sdělila Anna Veverková, ředitelka odboru komunikace VZP.