Akcie po snížení ratingu USA výrazně klesají

Tel Aviv/Maskat/Káhira – Akciové trhy na Blízkém východě dnes reagovaly na zprávu o snížení amerického úvěrového ratingu výraznými propady. Izraelské akcie na burze v Tel Avivu zahájily poklesem o šest procent. Investoři v regionu se obávají, že důsledkem dluhových krizí v USA a Evropě bude nová globální recese. Trhy na Blízkém východě jsou otevřeny i v neděli, a jsou tak první, kde mohou investoři reagovat na historicky první zhoršení amerického ratingu.

Agentura Standard & Poor's snížila počátkem víkendu nejvyšší americký rating AAA o jeden stupeň na AA+ a upozornila, že je připravena na jeho další zhoršení. Agentura to odůvodnila neúnosným růstem amerického státního dluhu za poslední roky a neschopností politických vůdců dohodnout se na dlouhodobém řešení alarmujícího vývoje.

Naposledy bylo obchodování takto přerušeno po pádu Lehman Brothers

Index 25 nejvýznamnějších akcií telavivské burzy ztrácel po 11:00 SELČ 6,2 procenta. Začátek obchodování byl o hodinu odložen kvůli automatickému přerušení, uvedenému do chodu poté, co akcie před začátkem obchodů signalizovaly pokles o více než pět procent. Naposledy bylo takto obchodování v Tel Avivu přerušeno 21. září 2008 ve dnech po pádu americké banky Lehman Brothers a eskalace globální finanční krize, sdělila mluvčí burzy.

Investoři se bojí, že problémy s dluhem dovedou USA do nové recese. „Jestliže USA spadnou do recese, izraelská ekonomika z toho nevyjde bez šrámů. Jsme závislí na vývozu zboží a služeb,“ řekl agentuře Reuters Zach Herzog z makléřské firmy Psagot. Objevují se i obavy z dopadů sníženého ratingu na banky, které drží větší množství amerických dluhopisů. Akcie Bank Leumi a Discount Bank kvůli tomu klesly o téměř osm procent.

Akcie v Ománu klesly dnes o 1,9 procenta a uzavřely nejníže od července 2009. Burzy v Kataru a Dubaji ztrácely během dne přes pět procent. Akciový index Kuvajtu zahajoval poklesem o dvě procenta. Burzy arabských ropných zemí oslabuje také propad cen ropy z posledního týdne. Index káhirské burzy začal poklesem o více než čtyři procenta. Akcie v Rijádu se obchodovaly i v sobotu, kdy jejich index reagoval na snížení amerického ratingu ztrátou 5,5 procenta. Dnes saúdskoarabské akcie mírně oživovaly.

Co čeká Česko? Další poklesy, nebo výrazně růstové dny?

Kurzy českých akcií v příštích dnech a týdnech budou záležet na vývoji na světových trzích. Pokud by se vyplnily černé scénáře návratu americké ekonomiky do recese či eskalace dluhových problémů zemí eurozóny, mohou se propadnout o desítky procent. Opačný vývoj ale může přinést výrazné zisky. Vyplývá to z ankety mezi akciovými analytiky.

Tuzemské akcie v pátek následovaly ostatní finanční trhy a spadly na dvouleté minimum. „Předpovídat nyní budoucí vývoj je jedna velká loterie, mohou přijít další poklesy, ale i výrazně růstové dny,“ uvedl analytik makléřské společnosti Cyrrus Ondřej Moravanský. „Záležet bude jen na náladě na světových akciových trzích. A ta, jak v posledních dnech vidíme, se může velmi rychle změnit,“ doplnil analytik Komerční banky Josef Němý.

O snížení amerického ratingu, evropské dluhové krizi a situaci na globálních finančních trzích dnes v noci telefonicky hovořili finanční činitelé G20, seskupení hlavních vyspělých a rozvojových zemí. Před pondělním otevřením asijských finančních trhů by měli na tato témata na mimořádné telefonní konferenci mluvit finanční lídři skupiny nejvyspělejších zemí G7, sdělily tiskovým agenturám vládní zdroje.

Telefonické rozhovory mezi šéfy předních evropských zemí a americkým prezidentem Barackem Obamou se uskutečnily již v noci z pátku na sobotu a týkaly se evropské dluhové krize a otřesů na finančních trzích. V nich se poslední týden snížila hodnota světových akciových trhů o 2,5 bilionu dolarů, což je více než desetinásobek ročního výkonu české ekonomiky. V sobotu ráno pak svět zaskočila zpráva o historicky prvním snížení nejvyššího amerického úvěrového ratingu, což je šok, který může otřesy na trzích ještě prohloubit.

V denních hodinách v Asii dnes diskutovali o nynějších problémech finanční činitelé G20, vesměs náměstci ministrů financí, řekl agentuře Reuters jihokorejský náměstek Čche Čong-ku. „Vyjádřil jsem zde naši pozici v tom smyslu, že neplánujeme žádnou náhlou změnu správy finančních rezerv,“ řekl náměstek, další obsah diskusí ale odmítl upřesnit. Jižní Korea má ve svých devizových rezervách vysoký podíl amerických vládních dluhopisů.

Plán Evropy? Pozorné sledování situace a udržení kontaktu

V sobotu o situaci mluvil francouzský prezident Nicolas Sarkozy a britský premiér David Cameron. „Diskutovali o situaci v eurozóně a snížení ratingu amerického dluhu. Oba se shodli na nutnosti spolupráce, pozorného sledování situace a udržení kontaktu během příštích dní,“ řekl Cameronův mluvčí.

Nicolas Sarkozy a David Cameron
Zdroj: ČT24

Dnes by měla mimořádnou telekonferenci podniknout i Evropská centrální banka. Investoři napjatě čekají, zda banka začne v pondělí na trhu nakupovat italské a španělské vládní dluhopisy, aby stabilizovala jejich ceny a výnosy. Ty se v minulých dnech dostaly pod těžký tlak v obavách z rozšíření dluhové krize z okrajových zemí eura na velké jihoevropské ekonomiky.

Banka je podle zdrojů v této otázce rozpolcená a proti nákupům španělských a italských dluhopisů se stavějí němečtí členové banky, kteří požadují po obou zemích razantnější úsporné programy. Italský premiér Silvio Berlusconi v pátek večer slíbil, že jeho vláda urychlí plánovaný program úspor a reforem, a v sobotu vyloučil možnost předčasných voleb.

Snížení ratingu USA přiměje Čínu k urychlené diverzifikaci rezerv

Čína v sobotu reagovala na snížení prestižního amerického ratingu ostrou kritikou „dluhové závislosti“ USA, vyzvala Washington, aby řešením svých problémů s dluhy zajistil bezpečnost čínských dolarových investic, a zpochybnila dolar jako rezervní měnu. „Americká vláda se musí vyrovnat s bolestným faktem, že staré dobré dny, kdy mohla své vlastní problémy řešit půjčkami, jsou konečně pryč,“ napsala oficiální agentura Nová Čína.

Čínští ekonomové předpokládají, že krok S&P přiměje Čínu k urychlené diverzifikaci jejích rezerv. Čínské devizové rezervy čítající 3,2 bilionu dolarů, tedy asi 54 bilionů korun, jsou nejvyšší na světě a podle odhadů analytiků se na nich dvěma třetinami podílejí americké státní dluhopisy.