Češi myslí i na druhé, posílají čím dál více DMS

Praha - Velkorysích lidí, kteří chtějí pomáhat, v Česku neubývá. Jen od začátku roku přišlo přes 830 tisíc dárcovských SMS pro charitu. Vybrat se od začátku roku podařilo už 22,5 milionu korun. Nejvíc se v lidech probouzí dobročinnost během humanitárních katastrof, při nichž se vybere asi třetina peněz.

Například na humanitární pomoc pro africký roh přes web Daruj správně se už podařilo vybrat 10 milionů korun. Z toho prostřednictvím DMS přibyl více milion. „Je to pro veřejnost jednoduchý způsob, jak si uklidnit svědomí. Namačkám na mobilu číslo, odešlu DMS, a tím mám vyřešeno,“ říká ředitel Českého červeného kříže Josefa Konečného. 

I když Češi kvůli zdražování a zvyšování daní chtějí ve vyšší míře šetřit, na charitu nezanevřeli. Nejvíc se mobilizují právě při humanitárních katastrofách. Na účty s nimi spojené míří zhruba třetina všech vybraných peněz od dárců. „Rekordní sbírka, kterou nevím, jestli někdy překročíme, bylo na tsunami v Asii. Vybrali jsme 124 milionů, z toho 50 milionů na DMS,“ uvádí mluvčí organizace ADRA Martina Šmídtová. 

Peníze pro Somálsko
Zdroj: ČT24

V letošním roce už písmena DMS na svých mobilních telefonech vyťukalo 830 tisíc lidí. Jejich prostřednictvím se vybralo 22,5 milonu korun. „V tuto chvíli je zapojeno zhruba 200 organizací se svými projekty. Neziskové organizace mají o DMS zájem, i jako punc kredibility nebo pečeť důvěry,“ vysvětluje mluvčí Fóra dárců Klára Šplíchalová. 

Za sedm let, kdy v Česku zprávy DMS fungují, jich už lidé poslali přes 13 milionů. Na dobročinné účely se přitom podařilo vybrat přes 335 milionů korun.

Reportáž Veroniky Markové (zdroj: ČT24)