Králíky se pyšní nejmodernějším vojenským muzeem v Česku

Králíky – Město Králíky investovalo největší částku od roku 1989, aby přilákalo co nejvíce milovníků vojenské historie. Pomohla i Evropská unie. Přispěla 71 miliony korun, Králíky potom doplatily milionů šest. První výsledky se už dostavují. Nové muzeum hned v prvních týdnech po otevření zaznamenává rekordní návštěvnost a nejezdí sem pouze Češi. Muzeum nalákalo i návštěvníky ze sousedního Polska a také dalších zemí, třeba z Německa, Francie nebo Nizozemí.

Na třech tisících metrech čeká na návštěvníky vše, na co si vzpomenou

V červenci město Králíky otevřelo nejmodernější vojenské muzeum u nás. Ještě loni přitom na jeho místě stál starý kravín, ve kterém před lety příznivci vojenské historie připravili expozici věnovanou druhé světové válce. Potom ale dostala zelenou výstavba nového vojenského muzea, a během jednoho roku tak vyrostla nejen hlavní výstavní hala s potřebným zázemím, ale i replika prvorepublikové vojenské chaty nebo opravárenská dílna. Nová expozice je rozmístěna na celkové ploše 3 000 metrů.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Na návštěvníky muzea čeká:

  • replika prvorepublikové vojenské chaty
  • opravárenská dílna
  • tanky
  • samohybná a polní děla
  • bojová vozidla pěchoty
  • obrněné transportéry
  • protiletadlové rakety
  • minomety
  • logistická a ženijní technika
  • munice a další zbraně

Současný ředitel vojenského muzea Marek Bartoš projezdil celou Evropu, aby nabral zkušenosti. Dobré nápady potom využil právě při realizaci králického projektu. Moderní vojenské muzeum je nyní jakousi vlajkovou lodí regionu. V jeho okolí se navíc nachází několik desítek pevností vybudovaných v letech 1935 až 1938. Pardubický kraj se chystá na rekonstrukci některých z nich, první na řadě by měla být pevnost Hůrka.

Turistický ruch v regionu už nyní narůstá. „My jsme v to tajně doufali a za červenec jsme měli návštěvnost přes pět tisíc lidí, což je velmi dobré,“ říká ředitel muzea Bartoš. Desetitisíce lidí navíc každoročně přiláká i akce Cihelna, která přímo naproti vojenskému muzeu představuje ukázky bojů z druhé světové války i moderní armádní vybavení.

Místostarosta města Králíky Čestmír Doubrava (ODS)

„Máme už i první poznatky z letošních prázdnin, že opravdu i obchodníci pocítili, že těch lidí se tady pohybuje více.“

Česko-polské pohraničí se má čím chlubit

Na Králicku má vojenská historie hlubokou tradici. Pro region je to příležitost, jak přilákat více turistů. V česko–polském pohraničí tak už nyní turisté obdivují zcela ojedinělou soustavu muzeí a expozic věnovaných vojenské historii.