Pražská burza si sáhla na dvouleté minimum

Praha – Na obavy ze šíření evropské dluhové krize a ze zpomalení světové ekonomiky doplatila i pražská burza. Prudce padat dnes začala hned po otevření. Hlavní index pražského parketu PX dopoledne klesl téměř o čtyři procenta a dostal se až na dvouleté minimum těsně nad hodnotou 1 075 bodů. Nakonec po závěrečném obchodování odepsal 2,53 procenta na 1 092,4 bodu, za celý týden se však jednalo o více než sedmiprocentní ztrátu. Pražský trh tak následoval dění na zahraničních finančních trzích, když středoevropské burzy v průměru ztrácely jen za dnešek až šest procent.

Pražská burza od rána padala a všechny tituly SPADu se ocitly hluboko v červených číslech. Kolem 9:30 musela burza dočasně pozastavit na obchodování s akciemi sítě autobazarů AAA Auto, které ztrácely oproti včerejšímu závěru více než 20 procent. „Pražská burza po razantních výprodejích na Wall Street nemohla otevřít jinak než silným propadem,“ komentoval situaci server Patria Online. 

Na pražské burze dnes zlevnily všechny přední akcie, největší pokles kurzu postihl mediální společnost CME, zmíněné AAA Auto a těžební NWR. „Mezi nejvolatilnější patřily akcie mediální CME, které bylo možno koupit takřka o 20 procent levněji než při čtvrteční závěrečné aukci, dvojciferné ztráty zaznamenávalo také těžební NWR,“ uvedl Miroslav Adamkovič z Komerční banky.

Během dne se situace uklidnila, ale na rozdíl od evropských trhů nedošlo po zveřejnění pozitivních amerických dat k výraznějšímu snížení ztrát.

Ve strmém pádu dnes pokračovaly i evropské akcie a dostávaly se na úrovně nevídané více než rok. Celoevropský index FTSEurofirst 300 hned v úvodu dnešního obchodování propadl o tři procenta k hladině 961 bodů, kde nebyl od května loňského roku. Týdenní bilance ztrát tak již přesahuje 11 procent.

Burzy po celém světě reagovaly negativně na obavy ze zpomalení růstu světové ekonomiky. Paniku zvyšují také obavy z šíření dluhové krize v Evropě. „Výprodej ukazuje, co si trhy myslí o schopnosti evropských a amerických lídrů řešit ekonomické problémy,“ uvedl analytik společnosti Partners Aleš Tůma. Stimulační balíčky minulých let byly krátkodobým řešením postaveným na iluzi, že stačí do ekonomiky napumpovat dostatek peněz a vše se tím vyřeší.

Jiří Rusnok, ekonom ING:

„Nevidím roli paniky jako klíčovou. Klíčový je prostě ten ekonomický fundament, tzn. kombinace obrovských dluhů a poměrně špatného výhledu růstu ekonomiky. Nemáme místa, která by ekonomiku táhla dál, nemáme dostatečnou poptávku.“

Brzy by mohlo být líp, slibují ekonomové

Přesto ekonomové čekají, že podobné propady brzy vystřídá lepší nálada. „Já si myslím, že výprodeje byly razantní, byly velmi rychlé, takže nás čeká korekce směrem nahoru,“ míní analytik Fio banky Robin Koklar. Čerstvý vzduch na trhy přinesly i příznivé údaje o nezaměstnanosti v USA. Celkově však zpráva příliš nezměnila chmurný obraz hrozivě slabé americké ekonomiky.