Číňani a Rusové si potrpí na luxus - kupují ho na splátky

Praha – Čeští spotřebitelé nejčastěji na splátky nakupují spotřebiče, elektroniku, doplňky do domácnosti a nábytek. Lidé v Číně nebo Rusku se ale nezdráhají na splátky nakoupit luxusní zboží. To je nejčastěji nakupovaným artiklem. Vietnamci si zase nejhojněji tímto způsobem pořizují mopedy. Takové informace přinesla úvěrová společnost Home Credit.

Mluvčí Home Creditu Eva Řimnáčová

„Pochlubit se nejnovějším modelem mobilního telefonu nebo předvést přátelům nový notebook. Taková je motivace mladých Číňanů k nákupu nejmodernějších technologií na splátky. Mladá generace chce ukázat, 'že na to má' a jde s dobou.“

Mluvčí tvrdí, že podobná situace panuje i v Rusku. I tam je totiž vlastnictví luxusního zboží znakem vysokého postavení. V artiklech financovaných úvěrem v Číně si mobilní telefony drží 65procentní podíl. „Starší generace byla a je zvyklá spíše šetřit a k nákupům na úvěr si hledá cestu jen pozvolna. Například domácí spotřebiče nebo nábytek, který na splátky hojně pořizují Češi, si Číňané koupí jen zřídka,“ uvedl generální ředitel čínského Home Creditu Michal Skočil.

V Číně jede motorka, ve Vietnamu moped

Číňané si také na splátky rádi kupují motorky. Čínská vláda se sice snaží držet dopravu pod kontrolou kvůli znečištění ovzduší, jenže mopedů se regulace netýká. Nemusejí se totiž registrovat. Číňané si je proto pořizují čím dál častěji.

Přesto, že se Rusové rádi chlubí luxusem, více než polovina z nich musela v krizovém roce 2009 šetřit. „Lidé odkládali zařízení domácností, nákup spotřebičů nebo opravy bytů. Dražší a luxusní věci, které v Rusku neodmyslitelně patří k demonstraci sociálního postavení, museli nahradit levnějšími,“ upozornil generální ředitel Home Creditu v Rusku Ivan Svítek. Od vysokých úvěrů s delší splatností Rusové podle něj upustili a raději spláceli kratší dobu nižší částky.

Ajay Bandhu, který vede Home Credit ve Vietnamu

„Specializovaných obchodů je pramálo, většinou najdete potraviny, drogerii, televize, nábytek nebo třeba větráky pod jednou střechou a veškerý sortiment lidé platí hotově.“

Ve Vietnamu je číslem jedna ve splácených komoditách moped. Malý motocykl je stále nejdůležitějším přepravním prostředkem, v menších provinciích se o jeden dělí i čtyři lidé. Prodávat na úvěr ale například elektroniku nebo domácí spotřebiče je ve Vietnamu složité.

Bělorusové nejčastěji za splátky pořizují moderní technologie a spotřebiče do domácnosti. Největší zájem je o mobilní telefony, notebooky, kamery, fotoaparáty nebo televize. Do domácnosti pak nakupují pračky, lednice, mikrovlnky nebo vysavače.

Češi na splátky vybavují domácnosti

Čeští spotřebitelé nejčastěji nakupují na splátky spotřebiče, elektroniku, doplňky do domácnosti a nábytek, v posledních letech pak i zahradní techniku. V krizi ale své chování změnili a opět se z nich stali kutilové, kteří si berou úvěr na úpravy a rekonstrukce bydlení. Nejčastěji opravují koupelny, mění podlahové krytiny nebo investují do vytápění.

  • Výstava skútrů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1820/181978.jpg
  • Výběr ledničky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1791/179095.jpg