S žádostí o dotaci uspěli, peníze možná nikdy nedostanou

České Budějovice / Plzeň – Evropské fondy na mnoha místech pomáhají s projekty, na které by se jinak jen těžko hledaly peníze. Jinde ale všechno jak na drátkách neběhá. K nejproblematičtějším případům patří tzv. pátá výzva Regionálního operačního programu Jihozápad. Od jara ji vyšetřuje policie a kvůli špatným postupům se teď musí všechny projekty přebodovávat. Ty, které s žádostí o dotaci uspěly a už třeba i začaly stavět, teď nemají jisté, zda se i po přebodování k evropským penězům dostanou. Ze zajímavých projektů by tak mohla zůstat jen spousta dluhů.

Kauza pátá výzva začala nečekaně. Na jaře policie zatkla šéfa Regionálního operačního programu Jihozápad Jiřího Trnku, jehož program byl přitom paradoxně dříve oceňován jako nejtransparentnější ze všech. Trnka měl údajně ovlivňovat výběr projektů, které měly získat část z evropských miliard. Nad osudem páté výzvy a projektů, které v ní uspěly, se tak začal okamžitě vznášet otazník.

Možností, jak nepříjemnou situaci vyřešit, bylo hned několik. Ve hře bylo dokonce anulování celé páté výzvy. Nakonec zvítězilo zpětné přehodnocování všech projektů, tzv. přebodování. Více problémů s ním mají Jihočeši. Ti totiž původně získali více dotací než Plzeňané, se kterými o evropské peníze soutěží. Zastavení přílivu peněz přineslo rozjetým projektům mnoho těžkostí. Pokud už například staví a peníze jim zatím nepřišly, musí jejich provozovatelé nyní platit v součtu statisíce denně. Mají totiž rozpůjčováno, kde se dá.

Reportáž Petra Šuleře a Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

„To je vlastně i záležitost neziskových organizací, které na území města fungují a uspěly v té výzvě,“ upozornila náměstkyně plzeňského primátora Marcela Krejsová (ODS). Celkem jde o 177 vítězných projektů, které na peníze čekají. A nejen to, čekají hlavně, jestli je i nové přebodování, pustí zpátky k evropským dotacím. „Město Plzeň je natolik finančně silné, aby si dokázalo pomoci. Vím ale, že okolní obce jsou v mnohem větších problémech,“ dodal plzeňský primátor Pavel Rödl (ODS).

Přebodovávání už řeší i soudy

Kvůli odkládání výplaty přislíbených milionů už padla dokonce i žaloba. Na krajský úřad, který operační program řídí, ho podalo českobudějovické biskupství, které mělo na opravu kostela dostat 16 milionů. V prvním kole sice neuspělo, v zápětí se ale odvolalo. „Je odkryta střecha, jsou otlučeny omítky, je tam lešení. Smlouva měla být podepsána 20. ledna,“ zlobil se koncem dubna na kraj generální vikář biskupství Adolf Pintíř. A kraj mu oplácí stejnou mincí. „Mě to teda zrovna od církevního hodnostáře velmi překvapilo,“ prohlásila hejtmanka Plzeňského kraje Milada Emmerová (ČSSD).

Přehodnocování nároků na dotace v celkovém objemu 4,5 miliardy korun probíhá postupně. Hned, jak se přeboduje některý dotační okruh, výbor zasedá a peníze rozděluje. Už odsouhlasil dopravní infrastrukturu, zdravotnictví, školství, sociální projekty a cestovní ruch. „Je to o tom, aby nečekali všichni až na konec září, kdy by měl být poslední projekt přebodován, ale aby to šlo v etapách,“ řekl k tomu předseda výboru Ivo Grüner. Celá pátá výzva podle něj musí být přebodována nejpozději 24. září.

Kostel, které chtělo českobudějovické biskupství zrekonstruovat z evropské dotace.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod