Bárta: Bohatí řidiči by měli platit vyšší pokuty

Praha – Ministr dopravy Vít Bárta chystá na silnicích podle zjištění České televize radikální novinku. Bohatí řidiči by podle něj měli za své dopravní hříchy platit víc. Podobu systému už řeší experti. Inspirovat se chtějí třeba ve Švýcarsku. Nápad ale naráží u koalice. Podle Petra Bendla z ODS jde o klasický populistický návrh, který těží z lidské závisti. Bárta chce mít konkrétní návrh hotový do konce roku. Až pak o něj chce vést bitvu s politiky.

Pokud jede například řidič v obci pětasedmdesátkou a chytí ho policie, přijde na místě kromě tří bodů i o dva a půl tisíce korun. Pro jednoho to může znamenat ránu pro rodinný rozpočet, další přijde jen o drobné a rychlost překročí za chvíli znovu. Experti proto hledají inspiraci ve Finsku a Švýcarsku, kde už bohatší vyšší pokuty platí. Právě ve Švýcarsku teď jednomu řidič za překročení povolené rychlosti o 170 km/h hrozí pokuta v přepočtu dvaceti milionů korun.

Vít Bárta: „Návrh znemožní, aby především dobře situovaní a agresivní mladí řidiči měli dojem, že je česká silnice Divokým západem.“

Petr Bendl: „Je to klasický populistický návrh, který těží z lidské závisti, který by přinesl více byrokracie, vedl k podvodům.“

Reportáž Jana Osúcha (zdroj: ČT24)

Policie ale v takovém případě potřebuje mít přístup k majetkovým přiznáním. „Tento problém by se dal řešit přístupem do databáze finančních úřadů,“ uvedl ředitel divize bezpečnosti provozu z Centra dopravního výzkumu Jindřich Frič. Bárta by chtěl navíc model doplnit i cenou vozu, protože se podle něj řada bohatých podnikatelů drží uměle ve ztrátě.

ODS i TOP 09 ale mají na věc odlišný pohled. Volný přístup k informacím finančních úřadů dát policii nechtějí. Tím, že by automaticky platilo: drahé auto = vyšší pokuta, se podle nich ruší i rovnost před zákonem. „Někdo třeba bydlí velice nuzně, ale prioritou je pro něj koupit si luxusní auto,“ upozornil poslanec TOP 09 František Laudát.

Řidiči v silných autech jsou agresivnější

ČSSD i policii se naopak nápad líbí. Sociální demokraté by podle poslance Jeronýma Tejce přivítali i možnost, aby policie mohla dočasně auto zabavit: „Měli bychom posuzovat také to, jakou hodnotu má pokuta pro pachatele.“ Policie má navíc s bohatými řidiči v silných autech své zkušenosti. Nízké pokuty je neodradí a jsou agresivnější. „Souvisí to asi s tím pocitem, že jedu v silném, bezpečném autě a že si mohu dovolit cokoliv,“ dodal ředitel dopravní policie Leoš Tržil.