Premiér požaduje tvrdší novelu zákoníku práce, Drábkův plán je málo ambiciózní

Praha - Zákoník práce bude zřejmě vůči zaměstnancům mnohem tvrdší, než si představuje ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Pro předsedu vlády Petra Nečase je Drábkův návrh málo ambiciózní a nejlepší by podle něj bylo vrátit se k variantě zákoníku, kterou zpracoval sám za Topolánkovy vlády ještě jako ministr práce. O konečné podobě bude vládní kabinet ještě jednat, Nečas ovšem již dnes novinářům sdělil, že kontroverzní zavádění výpovědi bez udání důvodů vláda v žádném případě nenavrhne. Nečas už dříve uvedl, že legislativní proces se tak nemusí do konce roku stihnout.

„Výpověď bez udání důvodu nikdy nebyla na pořadu dne, nikdy nebyla součástí tohoto návrhu a nikdy vládou předložena nebude,“ řekl Nečas. Výpovědní doba by se nicméně podle Nečasova návrhu měla zkrátit ze dvou na jeden měsíc, naopak zkušební lhůta prodloužit ze tří na čtyři, ale v některých případech i na šest měsíců. Nečas je dále příznivcem neomezeného řetězení smluv na dobu určitou a omezení vlivu odborů.

Zároveň by se ale podle Nečase o měsíc prodloužila doba vyplácení odstupného. Zaměstnanci by tak dostali stejný počet platů, zaměstnavatelům by se ale zkrátila doba, kdy musí za zaměstnavatele platit povinné odvody.

Nečas chce razantní novelu pracovního zákoníku (zdroj: ČT24)

„My o návrhu zákoníku budeme jednat. Určitě to, co bylo předloženo ministrem Drábkem, není definitivní. A já bych dokonce řekl, spíš jako politologickou analýzu než jako politické konstatování, že když už má být střet kolem zákoníku práce, který se zcela zjevně chystají odehrát i odbory, tak ať už to s prominutím stojí za to. Ať už tam jsou i hlubší změny, když už kvůli tomu máme jít do střetu s odbory,“ vysvětlil Nečas.

Drábkův návrh označil premiér za „vykastrovanou verzi“. „Jde o to, zda jít do jedné poněkud vykastrované novely zákoníku práce a pak udělat komplexní novelu, nebo zda se pokusit udělat rozsáhlejší návrh i za cenu, že nezačne platit prvního ledna, ale třeba prvního února. Já preferuji druhou možnost. A navíc je to usnadněné tím, že ten návrh je už napsaný. Nemusí se vytvářet. A to bude také pozice ODS při vyjednávání ve vládě,“ prohásil premiér a někdejší ministr práce a sociálních věcí.

Drábek se však ohradil, že se při práci na novele řídil koaliční dohodou a programovým prohlášením vlády. „Koaliční shoda byla vyjádřena koaliční dohodou a pro mě je to základní dokument, ze kterého vychází i programové prohlášení vlády,“ řekl dnes ministr Českému rozhlasu.

Odbory zuří, Nečas prý vyzývá ke konfliktu

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil

„Nečas vyslal občanům ČR jasný signál, že chce zneužít krize k drastickému omezení zaměstnaneckých a odborových práv.“

„Nečas vyhrožuje již připravenou novelou zákoníku práce a nepřímo vyzývá ke konfliktu ve společnosti.“

Pokud by prý mělo dojít k vyhazování lidí z práce bez udání důvodů a k dalším fatálním diskriminacím na trhu práce ve jménu flexibility, nešlo by už o nic jiného než o to, aby ze zaměstnanců byly loutky žijící v existenční nejistotě, myslí si Zavadil.

Asociace malých a středních podniků však radikálnější novelu zákoníku práce podporuje. „Vycházíme z programového prohlášení vlády, v němž je deklarován záměr vlády navrhnout takové úpravy zákoníku práce, které povedou k větší flexibilitě pracovněprávních vztahů a vyšší motivaci zaměstnavatelů k vytváření nových pracovních míst,“ uvedl předseda představenstva asociace Břetislav Ošťádal.

Český pracovní trh bývá kritizován za malou flexibilitu

České pracovní právo bývá podle analytika Patria Finance Davida Marka kritizováno kvůli tomu, že omezuje flexibilitu trhu práce a omezuje tak vytváření více nových pracovních míst. Řada navrhovaných kroků tak prý má své opodstatnění. Otázkou je, zda razantní kroky nevyvolají vlnu stávek a nezkomplikují život občanů, fungování firem a oživení ekonomiky, podotkl.