RWE ani E.ON od října plyn nezdraží

Praha – Ceny plynu by letos mohly zůstat na současné úrovni. Mluvčí plynárenské společnosti E.ON Vladimír Vácha už se nechal slyšet, že od října do konce roku ceny plynu neplánuje měnit. Zdražovat nebude ani dominantní tuzemský dodavatel plynu - skupina RWE. Ceny plynu prý pomohla stabilizovat silná koruna. Pražská plynárenská už taktéž oznámila, že se zachová stejně.

E.ON zdražoval na jaře, teď už zdražovat nebude

Společnost E.ON od července zdražila plyn pro domácnosti průměrně o šest procent. Tehdy Vácha tvrdil, že důvodem navýšení ceny byl růst ceny komodity až o deset procent. Lidé, kteří plynem topí, tak zaplatí ročně několik set korun navíc. „Ve čtvrtém čtvrtletí ponecháme ceny plynu beze změn,“ řekl Vácha. Analytici tvrdí, že se v průběhu druhého čtvrtletí na trhu s plynem nic významného nestalo. Společnosti proto ani mnoho důvodů cenu od října měnit nemají.

Analytik Petr Hlinomaz ze společnosti BH Securities

„Cena ropy, která je velkou měrou zatím stále významným vodítkem i pro ceny plynu, vykazuje v posledních měsících relativně stabilní hodnoty. Pohybuje se v pásmu od 75 do 85 dolarů za barel.“

„Na základě vývoje cen ropných derivátů bychom museli jít s cenou nahoru, ovšem koruna v posledních měsících vůči dolaru výrazně posílila a vliv ropy smazala. Ceny plynu proto před topnou sezonou nebudeme měnit,“ uvedl naopak člen představenstva RWE Transgas Tomáš Varcop.

Plynárenská skupina RWE naposledy změnila ceny dodávek pro domácnosti v červenci, kdy ceny v průměru vzrostly o 4,9 procenta. Od začátku letošního roku tak průměrná cena zemního plynu pro domácnosti stoupla o 7,9 procenta, zatímco loni zaznamenala pokles v průměru o 11 procent, doplnil mluvčí společnosti Martin Chalupský.

Pražská plynárenská neměnila ceny ani pro předchozí období od července do září. Firma zásobuje zemním plynem zákazníky zejména v hlavním městě Praze a v příměstských částech okresů Praha-východ, Praha-západ a Kladno.

RWE plynem zásobuje 2,3 milionu zákazníků

Do skupiny RWE v ČR patří čtyři regionální společnosti zaměřené na prodej koncovým zákazníkům: RWE Energie (dříve Západočeská plynárenská, Středočeská plynárenská a Severočeská plynárenská), Východočeská plynárenská, Severomoravská plynárenská a Jihomoravská plynárenská. RWE plynem zásobuje více než 2,3 milionu zákazníků. Společnost E.ON zase na jihu Čech zajišťuje dodávky plynu pro zhruba 110 tisíc zákazníků. Obchoduje také s elektřinou.