Unipetrol vytvořil za pololetí zisk 829 milionů korun

Praha - Petrochemická společnost Unipetrol dosáhla za letošní první pololetí čistého zisku 829 milionů korun. Loni v pololetí vykázal Unipetrol ztrátu téměř 550 milionů korun. Tržby firmy se meziročně zvýšily o 37 procent na téměř 41,5 miliardy korun. Neauditované konsolidované výsledky dnes společnost zveřejnila na svých internetových stránkách.

Ekonomičtí analytici podobné výsledky očekávali. Provozní zisk Unipetrolu před odečtením úroků, daní, odpisů a amortizace (EBITDA) za pololetí vzrostl meziročně o 134 procent na více než tři miliardy korun.

Za samotné druhé čtvrtletí se tržby Unipetrolu zvýšily meziročně o 48 procent na téměř 23,5 miliardy korun. Čistý zisk za druhé čtvrtletí činil 520 milionů korun. V prvním letošním čtvrtletí měl Unipetrol čistý zisk 309 milionů korun. Firma se tak vrátila k zisku po pěti čtvrtletích.

Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. V roce 2005 se společnost stala součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. Skupina patří v České republice k nejvýznamnějším společnostem z hlediska obratu.

Majiteli Unipetrolu se však nedaří. Ve druhém čtvrtletí totiž překvapivě propadl do čisté ztráty pěti milionů zlotých (31 milionů korun) po zisku 1,2 miliardy zlotých o rok dříve. Ztrátu zavinilo oslabení zlotého vůči euru a dolaru, které zvýšilo dluhovou zátěž firmy.