Obama hledá způsoby, jak rozproudit americkou ekonomiku

Washington - Americký prezident Barack Obama se svým týmem jednal o dalších možných krocích k rozproudění americké ekonomiky. Na pořadu byla opatření krátkodobá, ale i dlouhodobější řešení pro podporu hospodářství. Půjde například o snížení podnikových daní nebo prodloužení daňových úlev pro střední třídu. Ty mají totiž letos vypršet. V úvahu také připadá další vládní podpora ekologickým projektům nebo obnova infrastruktury.

Prezidentům tým se prý také snaží pracovat na tom, aby se v krátkodobém výhledu posílil hospodářský růst a najímání nových pracovníků. V dlouhodobém výhledu usiluje Obamova administrativa o posílení konkurenceschopnosti americké ekonomiky. Někteří odborníci se obávají, že americké hospodářství ohrožuje druhý pád do recese.

Americký prezident Barack Obama

„Můj tým řeší odděleně krátkodobý a dlouhodobý horizont. Daňové škrty se projeví už tento rok, kdežto obnova infrastruktury nebo investice do čisté energie se nám vrátí až za určitý čas.“

Obama hledá způsoby, jak rozproudit americkou ekonomiku (zdroj: ČT24)

Obama zdůraznil, že jeho cílem je dlouhodobá konkurenceschopnost amerického trhu. „Faktem je, že příliš mnoho podniků má ještě potíže, příliš mnoho Američanů stále hledá práci a příliš mnoho komunit ještě není zase pohromadě,“ uvedl prezident. V projevu v Růžové zahradě Bílého domu Obama také podotkl, že v následujících dnech a týdnech ještě přijde s dalšími postřehy, jak zpomalující se americké ekonomice pomoci.

Obama chce podporovat malé podniky

Americký prezident Barack Obama

„Opatření budou vyžadovat velké úsilí a široký rozsah, aby postavila silnější základy pro dlouhodobý vývoj.“

Spojené státy stále čekají na schválení dlouho odkládaného balíku pomoci pro malé podniky. Obama proto Kongres vyzval, aby balík schválil a označil to za naléhavou věc. Republikáni zmíněný návrh blokují, protože je podle nich zavádějící. Obama ale vyzval Senát, aby tuto překážku překonal. Program za 30 miliard dolarů by měl malým podniků zpřístupnit potřebné peníze na úvěry.

Prezident je pod tlakem, aby ve volebním roce dokázal, že plán demokratů za 814 miliard dolarů, který prošel Kongresem v únoru minulého roku, podpořil tvorbu pracovních příležitostí. Míra nezaměstnanosti se ale nijak výrazně nesnížila.

Vydáno pod