Praha je druhé nejlepší město k podnikání v regionu

Praha – V regionu střední a východní Evropy je mezi postkomunistickými zeměmi nejlepším místem pro podnikání Praha. Na čele žebříčku hlavních měst je Vídeň s 89,9 bodu ze sta možných, následovaná Prahou se 70,8 bodu. Praha si drží místo na špici při porovnání s městy východní Evropy, za městy ze západní Evropy ale zaostává. Vyplývá to ze studie společnosti Roland Berger Strategy Consultants.

Studie hodnotila celkem 24 kritérií v šesti kategoriích, i přes zlepšení zatím města bývalého východního bloku na lídra regionu nestačí. Praha skončila za Vídní i v počtu získaných medailí z jednotlivých kategorií. Prvenství si odnesla čtyřikrát. Na stupních vítězů skončila celkem sedmnáctkrát. Ve srovnání s Bratislavou si tak vedla velice dobře. Ta neutržila první místo v žádné kategorii a na druhém či třetím místě byla pětkrát.

Vedoucí partner společnosti Roland Berger Strategy Consultants Constantin Kinský

„Kultura, nabídka aktivit pro volný čas, systém veřejné dopravy a vzdělávání jsou nejsilnějšími stránkami Prahy, kvalita životního prostředí a zdravotnictví naopak tou nejslabší.“

Praha - město pro byznys (zdroj: ČT24)

Nejlépe si žijí Vídeňáci. V kategorii životní standard jejich město zvítězilo. Praha na tom také není zle, získala druhé místo. Toto kritérium je založeno mimo jiné na UBS's Big Mac indexu, který porovnává cenu hamburgeru sítě McDonald's, na srovnání průměrného nájmu bytu či proporci zelených ploch a rekreačních oblastí ve městě.

V infrastruktuře Praha nevyniká. Jasně vede Vídeň, Praha získala jen 61 bodů, Budapešť potom 46. Toto kritérium zohledňuje počet přímých letů ze sledovaného města, velikost městského veřejného přepravního systému, počet zařízení magnetické rezonance na osobu a počet domácností s připojením k internetu. V Praze je podle Kinského pozitivem hustá síť veřejné dopravy, negativem zůstává dostupnost pro tělesně handicapované. Špatnou pověst také mají pražští taxikáři. Praha je také v zahraničí vnímána jako město s poměrně silně znečištěným ovzduším.

Prvenství v kategoriích vzdělání a inovace patří Vídni a Lublani

Nejlepší města pro podnikání v regionu střední a východní Evropy:

  1. Vídeň
  2. Praha
  3. Budapešť
  4. Lublaň
  5. Moskva
  6. Varšava
  7. Bratislava
  8. Bukurešť
  9. Kyjev
  10. Záhřeb

Se vzděláním je to stejně. Opět vede Vídeň, Praha jí dýchá na záda a třetí je Budapešť. Tato kategorie se hodnotí podle počtu žáků či studentů na učitele, podílu populace s uzavřeným vzděláním a počtu univerzit ze seznamu 500 nejlepších univerzit na světě. Praha vede před Bratislavou a Vídní v počtu absolventů středních škol.

V kategorii inovace se naopak vyjímají východnější města. Na prvním místě Lublaň, následovaná Budapeští a Prahou. Studie počítala počet nově založených společností, počet zaměstnanců v kreativních odvětvích, počet registrovaných národních patentů a výdaje měst na výzkum a vývoj. Počet zaměstnaných v kreativních odvětvích je v Praze jeden z nejnižších v regionu. Také počet udělených patentů je na velmi nízké úrovni.

Na ulicích v Praze není bezpečno, tvrdí studie

Studie města dále srovnávala na základě internacionalismu nebo kultury. V tomto kritériu česká metropole získala 88,8 bodu a zvítězila. Velkým pozitivem je podle Kinského velké množství divadel, kin a muzeí. V centru města se nachází mnoho barů a restaurací. Minusem ale bývá nízká úroveň obsluhy. Klesající zájem turistů zažívá Praha nejen kvůli finanční krizi, ale především kvůli špatné pověsti města z hlediska bezpečnosti na ulicích a cenové úrovně.

Vedoucí partner společnosti Roland Berger Strategy Consultants Constantin Kinský

„Strategie Prahy musí být prostě se stát konkurenceschopnou s centry v regionu, zvláště Vídní, aby táhla mezinárodní firmy do Čech, aby tady prostě otvíraly ta regionální centra.“

„I když je na tom Praha relativně dobře, máme hodně práce před sebou,“ myslí si Kinský. Podobně to vidí i mezinárodní obchodní komora v Česku. Zatímco v rámci regionu Praha nedopadla špatně, na Evropu a svět zdaleka nestačí. Podle žebříčku Mercer je až na 70. místě. Vede opět Vídeň. Anketa nejlepších měst pro život Economit Intelligece Unit pak Praze přisoudila 60. místo. Tady vede Vancouver před Vídní a Melbourne.